Home Forums Discussies Kennisbank Gennaker Marieholm 26

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 34)
 • Auteur
  Berichten
 • Jeroen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 277

  Ik zou graag met jullie willen sparren over een Gennaker op mijn Marieholm 26.

  Ik zit eraan te denken om een upwind gennaker aan te schaffen, voor de diepere koersen heb ik een mooie spinnaker.

  Maar ja, hoe deze te bevestigen?

  Ik zat zelf te denken om onder de voorste bevestiging van de preekstoel, een plaat in te lamineren en daar een oog te maken waar hij aan kan. Hoe hebben jullie dat gedaan bij je IF of 26?

  Een boegspriet maken zou ik ook kunnen doen, maar dat is wat arbeidsintensiever.

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  He Jeroen,

  ik heb onlangs een gennaker overgenomen van Wouter Versluis. Heb hem tijdelijk met een blokje op de preekstoel bevestigt met de tacklijn naar de kuip. Zit ook te dubben hoe ik een permanente bevestiging kan maken, die liefst ook nog zo ver mogelijk naar voren zit.
  Zeker als je een meer upwind gennaker of iets code zero achtigs wil zou hij eigenlijk voor de preekstoel uit moet komen. Een kort boegsprietje ofzo?

  Ik kom er vooralsnog niet goed uit hoe ik dat nou precies wil, dus ik spar er graag over! ?

  Jeroen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 277

  Leuk Arno!

  Ik was wel aan het  nadenken om een klein boegsprietje te gaan maken, maar ik hou ook de optie open om een rvs plaat te lamineren onder de voorste bevestiging van de preekstoel en daar weer voor een oog te maken.

  Voor een boegspriet zou ik het beslag wat op de boeg zit gemonteerd eventueel als basis kunnen gebruiken en daar weer een plaat op te lassen en daar weer beslag op te lassen waar een spriet in past, eventueel met een waterstag.

  Een boegspriet zelf kan ik wel maken van een oude surfmast b.v.

  Heb je een plaatje van jou gennaker Arno?

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Hoi Arno en Jeroen,

   

  Ik heb een wegklapbaar oog gemonteerd op mijn voorpunt. Het geheel is sterk genoeg de gennaker te houden. De bovenste schroef van het oog valt samen met de rand van het beslag, de andere heeft schroefdraad in het beslag. Werkt goed. Binnenkort een foto.

  Jeroen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 277

  Ik kijk uit naar de foto’s Michiel, bedankt voor je reactie!

  Het beslag zit met schroeven vast, maar het klemt om de punt heen natuurlijk, dus het trekt aan de romp via dat beslag, dat lijkt wel sterk. Tot welke windkracht zet jij de gennaker nog?

   

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Heb inderdaad ook aan het boegbeslag zitten denken dat wat te verstevigen en/of evt iets te verlengen met vlak plaatje erop ofzo.

  Ook benieuwd naar Michiel zijn oplossing.

  Jeroen hier een foto van afgelopen week gemaakt door havengenoot.
  (gennakerval zit niet ver genoeg aangetrokken)

  Moet nog de trim uitvogelen, iemand wat info hierover? Want ik begrijp nog niet veel van het ding ?  en kan er niet zoveel over vinden ook.

   

   

   

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Hier twee foto’s. Een van het boegbeslag en een van de boot onder zeil. Ik vind het bereik van de gennaker beperkt (halve wind-ruime wind). Lekker voor lange rakken op deze koersen met weinig zorg (bijv. oversteek IJsselmeer of Noordzee) maar in praktijk zet ik de spi als ik niet alleen zeil. Waar ik meer in zie is een licht voorzeil dat het gat tussen genua en spi dicht (upwind gennaker, code zero). Ik zou ieder die een gennaker overweegt deze configuratie willen aanbevelen.

  In praktijk kruis je een voor de windsrak af met een gennaker. Je hebt twee lange schoten nodig zodat de gennaker bij het gijpen voor het voorstag langs kan en aan de nieuwe lijzijde kan worden aangetrokken. De oude lijschoot blijft voorlangs lopen.

  Ton Roelofsen heeft op zijn M26 een korte boegspriet gemonteerd bevestigd met twee ringen op het dek. Ik weet niet wat zijn ervaringen zijn met de gennaker. Ook in het Zweedse Medvind heeft eens een artikel gestaan over een IF met gennaker met boegspriet.

  Ik gebruik een slurf bij het hijsen van de gennaker maar of dat nu veel makkelijker is weet ik niet. Ik raak altijd in de clinch met de lijnen van de slurf, ze moeten volledig vrijlopen van de slurf. Gisteren heb ik nog mijn (spi)val bovenin de mast naar beneden gehaald omdat de sluiting open was geraakt. Kortom bij mij zit de routine er ook nog niet in.

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Ik heb toevallig voor een vraag op de Facebook pagina van de vereniging de maten van mijn gennaker genoteerd: 7.72 loef, 8.35 lij, 4.82 onder.

  Jeroen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 277

  Michiel en Arno, zeer bedankt voor de plaatjes en de tekst!

   

  In theorie is het voordeel van een boegspriet juist dat je dieper kan zeilen met een gennaker, ook zou je wat meer zeil kwijt kunnen. Ik ga, denk ik voor een upwind gennaker, dus voor mij is een boegspriet niet zo aan de orde, en ik heb ook gewoon een spi erbij.

  Michiel jou gennaker is ook vrij vlak gesneden, daar zou je dus inderdaad wat hoger mee kunnen zeilen.

  Ik neig nu ook naar een oog op de punt of het boegbeslag, al is er bij de 26 wat minder ruimte daar dan bij de IF. Aan de andere kant de uitdaging om een fraaie boegspriet te maken lonkt ook wel.

  Heb hier thuis een stapel medvinds liggen, dus ik ga proberen dat artikel te vinden over de gennaker.

   

   

  Jeroen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 277

  Artikel gevonden in de Medvind, nr 4 van 2016, op blz 14. Dat is heel simpel gefabriceerd, van een oude spinakerboom, wel mooi om te zien. Er zou naar mij smaak nog wel een waterstag op mogen.

   

  @ Arno weet jij ook de afmetingen van jou Gennaker?

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Jeroen, ik probeer dit weekend de gennaker op te meten voor je.

   

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Vandaag even wezen meten en nog wat andere klusjes.
  Maten van onze gennaker zijn, voorlijk 760cm, achterlijk 715cm, onderlijk 465cm. Voor mijn gevoel is het een Reacher (A3) voor de ruimere koersen dus. Niet echt upwind maar ook niet echte downwind.

  Zie dat de maten nogal verschillen met die van Michiel.

  Jeroen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 277

  Bedankt voor de maten Arno.

  Het geeft mij en hopelijk ook andere een indicatie, in welke maten je kan zoeken.

  Die van Michiel is een stukje groter, en ik denk inderdaad dat jou gennaker meer voor diepere koersen is, wat meer een windschep is. Die van Michiel lijkt meer op een allround gennaker.

  Ik denk dat ik voor een upwind gennaker ga, ik heb zin om iets te fabriceren.

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Leuk plan Jeroen. Adri vd Velde heeft onlangs een zwaar weer spi voor zijn boot genaaid. Hij heeft door een zeilmaker het ontwerp laten maken en laten snijden. In dorpshuis de zaak aan elkaar genaaid. Ik wil misschien wel mee doen mijn gennaker bevalt me niet helemaal en ik zou hem wel willen inruilen voor een upwind.

  Jeroen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 277

  Ik vind op de foto’s jou gennaker er niet slecht op staan, misschien kan het wat meer spanning op het voorlijk gebruiken bij hogere koersen. En heb je al eens wat geëxperimenteerd met een barberhauler?

   

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 34)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.