Home Forums Discussies Kennisbank Reeflijnen naar de kuip

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48

  Goedenavond,

  Laat ik beginnen mij voor te stellen. Mijn naam is Jan-Paul van Zanten (JP voor degenen die mij kennen). Ik ben met mijn 45 jaar woonachtig in Oegstgeest en sinds eind vorig jaar de trotse eigenaar van een Marieholm IF. In mijn jeugd heb ik met mijn ouders jarenlang in Friesland rondgeleid op een kajuitsacht. Daarachter hingen een jolletje en een surfplank waarin en waarop ik heb leren zeilen. Nog enkele zeilkampen uiteraard, waar in Valken werd gezeild. Een aantal jaren geleden heb ik deze hobby weer opgepakt in een eigen Valk. Een aantal jaren heb ik daarin met veel plezier op de Kaag  rondgezeild en gedobberd. Meerdere malen zag ik Marieholms voorbij komen. De gedachte “als ik ooit nog eens …” kwam zoals bij zovelen vaak bij mij op. Eind vorig jaar zag ik op internet de ‘Jester’ te koop staan. Een prachtige IF uit 1980. Originele staat en geen barstje in de bekennen. Deze mooie boot is nu van mij en ligt in Warmond. Ze ligt ook al in het water, klaar voor een geweldig seizoen zeilen op de Kaag, Braassem en Westeinder.

  Ik heb een vraag en ik hoop dat iemand mij daarmee kan helpen. Ik ben mij de boot eigen aan het maken en ben doende een aantal zaken te vernieuwen en aan te passen. Ik zeil veel alleen en wil graag de leeflijnen naar de kuip leiden. Ik wil die lijnen graag achter de buiskap hebben. Nu is daarvoor weigig ruimte, behalve op het stukje boven het schuifluik. Daar kan op zich een aantal klemmen op. Enige versteviging is wel nodig. Om dat vast te kunnen schroeven, moet ik onder dat stuk polyester komen.

  Wat ik graag zou willen weten is of het schuifluik eruit kan door de geleiders daarvan te verwijderen, zodat ik onder de ‘garage kan komen. Kan ik dan het luik eruit nemen door het volledig naar mij toe te trekken?

  Ik hoor graag van jullie en kom vast enkele mede Marieholmers tegen op de kaag de komende maanden.

  Groet,

  Jan-Paul

  Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48
  Marc Fluttert & Marleen Gaillard
  Deelnemer
  Aantal berichten: 4

  Beste Jan Paul,

   

  Wij staan nu op het droge bij Lockhorst in Oegstgeest. Wij hebben de IFE nu 19 jaar en een uitstekend reefsysteem gemaakt bedienbaar naar de kuip.

  Als je moet reven wil je gezien de omstandigheden niet naar voren. Ik moet ergens een paar foto’s hebben maar kan ze niet vinden.

  Wij gaan 20 april het water in dus kijk vooral af. Jan Willem Versluis heb ik ook hierover gesproken.

  Marc Fluttert (06 11351566)

  Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48

  Beste Marc,

  Dank voor de info! Dat was inderdaad precies mijn punt. Als het waait en hobbelt wil ik niet op het kajuitdak staan als dat niet hoeft. Jan Willem is idd al een paar keer op jullie boot gaan kijken hoe het daar zit. Hebben jullie ook een zomerligplaats bij Lockhorst? Ik zal zeker even de kunst afkijken. Dank voor het aanbod!

  Jan-Paul

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Jan-Paul,

  Dat luik kan er inderdaad uit. Probleem is dat de geleiders doorlopen onder de garage en vastgezet zijn met parkers. Soms heb je mazzel en kun je de geleiders net voldoende oplichten om het luik ertussen uit te schuiven. Forceer niks anders gaat het luik lekken.  Het meest handige is toch de hele garage loshalen.

   

  succes

  Michiel Veldkamp

  Auke
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Ik heb zelf de gehele garage gedemonteerd. Het stuk waar de camcleats op vastzitten heb ik verstevigd met extra laminaat en een RVS strip aan de onderkant. Hierdoor is het erg stevig geworden.

  De gaten in het garagedak heb ik voorzien van nylon ringen met een RVS busje erin. Zo ziet het er netjes uit en slijt het polyester rondom niet uit

  Albert
  Moderator
  Aantal berichten: 25

  Vandaag zat ik ook aan de reeflijnen te denken en bedacht weer even op het forum te kijken. Ook wil ik nog wel kijken naar een strijklijn voor de fok, maar die kan waarschijnlijk beter buitenom langs de scepters.

  Alleen zit het bij mij al redelijk vol. De vorige eigenaren van mijn boot hebben de doorvoeren zo gemaakt als op foto’s hieronder. De gaten aan de voorkant van de garage zitten wat dichter bij elkaar omdat de lijnen op de mastvoet zijn gericht. De vallen en kraanlijn zitten aan weerszijde van het luik. Aan bakboordkant staat een lier waarmee grootzeil- en fokkeval kunnen worden aangetrokken.

  Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48

  Albert, dank voor je reactie. Inmiddels heb ik een oplossing bedacht en uitgevoerd. Een foto heb ik nog niet helaas, die plaats ik een andere keer). Het luik was niet te verwijderen zonder de halve boot te verbouwen. Ik heb er dus uiteindelijk voor gekozen om de klemmen (dubbele spinlock ministoppers) voor de buiskap op het garagedak te plaatsen. Bij de mast zit een grote D-sluiting waaraan de blokken zitten die de lijnen naar achteren leiden. Per rif twee lijnen. Om te reven moet ik even de kap omlaag doen, rif erin trekken en de kap weer omhoog zetten (of gewoon even zo laten liggen). Ik zie op de foto’s dat jij daar niet veel ruimte meer voor hebt vanwege het reddingvlot.

  Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48

  Deze hadden jullie nog tegoed. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de klemmen toch voorop het garagedak te plaatsen. Als ik wil reven gooi ik de kap omlaag en kan ik er gewoon bij. De praktijk leert overigens dat de kap meestal naar beneden is, zodat dit al helemaal geen probleem vormt. De twee rechter lijnen zijn de lijnen voor het eerste rif, de linker lijnen voor het tweede. Omdat ik toch bezig was heb ik de onderlijkstrekker ook daar naartoe geleid. Dat is de middelste. De hele handel zit met twee dubbele blokken op een grote D-sluiting die ik aan de mastvoet heb gezet. Het werkt als een zonnetje.

   

  Jaap
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  bij het doorlezen van de oudere berichten kwam ik deze foto tegen. ik neem aan dat de valstoppers verkeerdom zitten?

  Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48

  Nee hoor, die zitten goed. De hendels zijn op de foto helemaal naar voren gezet.

  Jaap
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  Ikke brilletje nodig. Ik zie het nu ook.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.