Home Forums Algemeen Even voorstellen en de plannen met het scheepje

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • Björn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 4

  Hallo allemaal,

  Ik wil mij graag even voorstellen.

  Mijn naam is Björn Mulder en ik ben sinds 2 weken de trotse eigenaar van een Marieholm 26 genaamd Sagitta al zal de naam veranderd worden.

  Ze dateert van 1980 en ik heb haar gekocht met veel extra onderdelen maar ook in een staat waarbij nogal wat moet gebeuren.

  In grote lijnen wil ik het volgende aanpakken.

  – nieuwe afsluiters

  – nieuwe verstaging en refit van de mast.

  – nieuwe zeil garderobe

  – Refit Furlex

  – Dekbeslag

  – interieur.

  – verlichting binnen en buiten.

  en nog andere zaken die ik in de loop van de tijd tegen zal komen.

  Afgelopen week heb haar met dikke wind over het IJsselmeer naar haar bestemming in Lemmer gezeild, en het eerste wat mij opviel is hoe veilig ik mijn op haar voelde. Na te zijn ingeslingerd en met teveel zeil op heb ik nooit het gevoel gehad dat er iets verkeerd zou kunnen gaan. Duidelijk was wel dat ze slecht getrimd was, vnl omdat ik het 1e rif niet kon zetten, en de zeilen niet meer in goede staat zijn. Om nog maar niet te spreken over de eigenaar zelf uiteraard die ook het 1 en ander niet goed voor elkaar had . Ik zal geen wedstrijden met haar gaan zeilen maar ik wil er graag een lekker goed zeilend en comfortabel schip van maken die mij oa richting zwedeen en omstreken kan gaan voeren. Dat echter zal nog even op zich laten wachten. Tot zover even mijn plannen. Ik zelf werk als composiet botenbouwer dus zal het mij wel lukken de romp en dek in goede staat te krijgen. Maar ik zal nog genoeg vragen hebben voor alle liefhebbers hier en alle advies is van harte welkom.

  Wordt vervolgd.

  Met vriendelijk groet,

  Björn

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 93

  Welkom Björn, leuk dat je je op deze manier voorstelt. Dat gevoel van de stabiliteit van de boot kennen wij allemaal. De vereniging heeft een kennisbank die helaas nog niet helemaal up-to-date is. Vragen kun je stellen via ons Forum en ook via de WhatsAppgroepen. Ik zou je kunnen toevoegen aan onze NMV Noord groep als je daar belangstelling voor hebt. De groep is heel actief.

  Als eerste tip geef ik je mee om even de dek-romp verbindingen te checken. Het dek wil wel eens een beetje gaan kieren ter hoogte van de verstagingen nm de IF heeft daar last van. Hoe dat is voor een M26 weet ik eerlijk gezegd niet. Dit is vrij simpel te verstevigen met het inlamineren van verstevingingsdriehoekjes ter hoogte van de verstaging. Als daar al iets zit dan is dat al verholpen. vaak wordt ook de terminal van de binnenverstaging verstevigd omdat de verstaging niet recht aan het oog trekt.

  Veel plezier met je boot

  Michiel Veldkamp

  Björn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 4

  Hoi Michiel,

  Volgende maand gaat ze het water uit en ga ik een prioriteitenlijstje maken. Daar zet ik de dek rompverbindingen zeker nalopen en daar actie in ondernemen. De mast gaat er sowieso af want ik heb geconstateerd dat er water in de Mastbalk gelopen is. Daar zijn dekdoorvoeren gemaakt voor de verlichting, marifoon etc. Mijn eerste indruk is dat daar iets niet klopt. Ik zal nog zeker van alles tegenkomen maar dat maakt het ook leuk, Tijdens het varen viel mij wel op dat het roer / sturen aan de helmstok veel weerstand geeft. Ik ben verwend met een balansroer, en kan mij voorstellen dat het sturen van dit bootje zwaarder zal zijn ik vroeg mij af of dat “normaal”bij de Marieholm 26/ IF’s. Ik moet het wel nuanceren omdat ik de trim van de boot nog absoluut niet goed heb.  Anyway, het lijkt mij leuk om deel te nemen aan de NMV groep Noord.

   

  Paul van den Hoek
  Deelnemer
  Aantal berichten: 26

  Hoi Bjorn,

  Welkom! Je zal er veel plezier van hebben, maar ook nog best wel wat werk lees ik.  Vocht in de mastbalk is wel een dingetje. Dit moet je zeker verhelpen en mogelijk de mastbalk vervangen. Er zijn meer leden die dit eerder gedaan hebben, er is dus wel ervaring mee. Gezien jou achtergrond moet dat voor jou ook geen groot probleem zijn, wel even werk…

  Weerstand op het roer zal zeker met de trim te maken hebben.

  Ik zal je toevoegen aan de app groep marieholm noord.

  Op zaterdag 5 maart hebben we een ledenbijeenkomst, waarbij we nadrukkelijk ook nieuwe leden uitnodigen, de uitnodiging volgt binnenkort.

  Groet,

  Paul

  Björn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 4

  Hoi Paul,

  Klopt idd. er zit wat werk aan. Maar dat maakt het uiteraard ook zo leuk. Stap voor stap.  ik zie niet zo op tegen het composiet deel. Als ze uit het water komt zal alles zich wel de weg wijzen. Alle info die ervaringsdeskundigen inmiddels hebben opgebouwd is van harte welkom. En in Maart ben ik zeker van de partij.

  Groeten

   

  Björn

   

  Gerard
  Moderator
  Aantal berichten: 17

  Gefeliciteerd met je boot! Het zou erg leuk zijn als je je projecten documenteert en binnen dit forum deelt. 🙂

  Gerard

  Björn
  Deelnemer
  Aantal berichten: 4

  Hoi Gerard,

  Zodra het bootje bij mij thuis staat en ik ga beginnen zal ik proberen een soort fotoverslag te maken met de reparaties/aanpassingen die ik ga maken.

  De belangrijkste zal de reparatie van de mastbalk zijn welke flink wat inwatering heeft gekregen door de doorvoeren die men heeft geplaatst en die zijn gaan lekken. Waar ik in 1e instantie dacht dat ook het ontsnappingsluik lekte, bleek het water vanuit de mastbalk langs het dek naar het luik te zijn gelopen wat de indruk gaf dat deze ook lek was.

  Wordt vervolgd..

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.