Home Forums Discussies Kennisbank Inbouw P79 Smart Sensor inhull dieptemeter Reageer op: Inbouw P79 Smart Sensor inhull dieptemeter

Hans ten Cate
Deelnemer
Aantal berichten: 147

Achteraf had ik wellicht de bekleding in de kast weg kunnen halen en de sensor iets verder naar voren kunnen plaatsen. De romp is verder naar voren echter al behoorlijk gekromd.

Deze oplossing werkt nu twee jaar technisch gezien naar tevredenheid. Het nut van een dieptemeter wordt vind ik echter overschat. Zeilend in Friesland ben je heel vaak in de situatie dat je bijna aan de grond loopt. Het is er so wie so ondiep. Verder is de bodem vaak erg modderig wat de nauwkeurigheid van de uitlezing niet ten goede komt. In Friesland navigeer ik daardoor op ervaring en eigenlijk niet op uitlezing van de dieptemeter.

Ik vind dat de dieptemeter op Wad en IJsselmeer belangrijker informatie geeft. Aan het verloop van de diepte denk ik daar goed te kunnen zien of het tijd is om een andere koers te gaan varen. Maar ook daar vind ik kennis van het gebied en overzicht dmv goede kaarten belangrijker dan de dieptemeter.

Dat maakt dat als ik opnieuw een keus zou moeten maken: een gat boren voor through-hull sensing of inhull-sensing ik zeker niet zou gaan boren.

 

Groet, Hans ten Cate