Kombuis in M26

Om het maximum uit de kleine ruimte te halen heb ik in het kajuitschot een gat gezaagd. De loze ruimte erachter is na wat gepruts nu een kastje geworden met twee plankjes waarop alle borden, schaaltjes en nog zowat hun plaats vinden. Het plankje boven het kooktoestel kon zo vervallen.

Met behulp van een mal liet ik een rvs hittescherm buigen. Hierdoor kan ik nu koken en bakken zonder het kooktoestel naar voren te hoeven trekken. Het schoonhouden is ook wat eenvoudiger geworden. Een paar zelf vermaakte pannenklemmen en een verbeterde half cardanische ophanging maken dat ook onder zeegang mogelijk waarbij ik het kooktoestel dan uiteraard wel zover naar voren trek dat het vrij hangt. Latjes langs de opening van de koelbox vormen voldoende houvast voor kopjes en pannen, ook onder helling. Nu nog een houder voor koffiekan en filter voor altijd verse koffie, ook zeilend op éen oor.

Kooktoestel

Koken doe je in een Marieholm op een 2-pits spiritus kooktoestel van het merk Jobo/Origo. Het originele kooktoestel heeft koperen reservoirs die ieder circa 500 ml spiritus kunnen bevatten. De reservoirs zijn gevuld met een soort glaswol om de spiritus vast te houden en met en doorlopend gat in het midden. Een gevulde brander is goed voor circa 5 branduren.

Het toestel is eenvoudig te ontsteken, geeft evenveel warmte als een gasbrander en is goed regelbaar. Je vult ze door de tank op zijn kant te houden en de spiritus erin te spuiten. Dat gaat het beste met een WC eend-flacon (de spiritus via een trechtertje overgieten) of een fles met een spitse schenktuit. Kruidvat heeft die.

Je regelt de warmteafgifte met een schuif onder de tank die een klik heeft voor de spaarstand. Aansteken gaat goed met lange lucifers of een gasaansteker met een vlammetje. Een hete brander veroorzaakt soms eerst een plof. Vooral als je de schuif teveel open zet.

Het enige probleem is dat de koperen reservoirs van de oorspronkelijke branders niet meer te koop zijn. Uiteindelijk zal je dus moeten overgaan op een modernere brander. Origo maakt nog steeds spiritusbranders, de huidige versie heet Origo-3000 (ca. 200 euro).

Spiritus is vooral veilig doordat het lichter is dan lucht. In tegenstelling tot gas dat in de bilge zakt tot het zaakje ontploft.

Koeling

Met de beperkte accucapaciteit is het moeilijk om een koelkast draaiende te houden. Een van onze leden kocht een Coleman elektrische koelbox en monteerde het koelende deksel van deze koelbox op de koelbox die in de M26 in het aanrechtje is geïntegreerd. Deze koeling trekt “slechts” 4 ampère en schakelt automatisch uit indien de accuspanning teveel daalt. Dit blijkt in de praktijk goed te werken.