Om verlichting en/of een marifoon-antenne te kunnen aansluiten is het maken van een coax-dekdoorvoer bij de mast noodzakelijk. Het dek bij de mast is circa twee centimeter dik. Twee dunne lagen kunstof met een laag multiplex er tussenin. Onder de mast zit een verstevigingsbalk.

Doorvoer maken

Voor het maken van een doorvoer: Boor het gat net naast die balk van binnen naar buiten. Smeer vervolgens het blootgelegde houten deel in met hars ter voorkoming van uitzetting als gevolg van vocht. Smeer rond het gat boven op het dek Sikaflex , daarna de plug erop en de schroeven in het dek draaien. De bedrading kan worden weggewerkt boven de plafondpanelen. De meeste bedrading zit aan stuurboord tussen het plafond en de afwerkingsplaten ingeklemd.

Het is een goede oplossing om de draden door een gebogen pijpje naar binnen te voeren. Het is zinvol om de draden te verlengen en wel zoveel dat je er AMP-stekkertjes op kunt zetten, als de draden aan de binnenkant uit het dak komen. Verlengen gaat het best door te solderen en goed met zelfvulcaniserende tape af te dichten. Bij mast demontage de stekkertjes losmaken en klaar is kees. Wel is het zinvol om het bochtje zo lang te hebben dat deze door het kajuitdak en de dakbekleding steekt.