Nieuws

Home/Nieuws
Nieuws

Al 15 boten ingeschreven voor zomerevenement 2021! Wie volgt?

juli 3rd, 2021|

Loosdrecht, 13-15 augustus, GWV De Vrijbuiter

2021 is een lustrumjaar én bovendien kunnen we weer met elkaar zeilen, nu de coronamaatregelen ontmoeting en buitensportactiviteiten weer toestaan.

Om dit te vieren organiseren we, naast het vertrouwd wedstrijdprogramma, op de zaterdagmiddag en -avond een heus lustrumfeest waarbij er meegevaren kan worden op het Statenjacht De Utrecht. Dit prachtige schip vormt het decor voor ons feestprogramma met speeches, BBQ en live muziek. Er kan gedanst worden. Het feestprogramma is natuurlijk ook toegankelijk voor leden die zonder boot komen en dit jubileum willen meevieren. Partners en familieleden zijn van harte welkom.

13 t/m 15 augustus komt nu snel dichterbij, hoogste tijd om je in te schrijven! Hierbij een link naar het inschrijfformulier (Klik HIER) en een link naar de aankondiging (klik HIER). De wedstrijdbepalingen en het volledige programma volgen zo snel mogelijk en worden uiterlijk 6 augustus op deze website (marieholmvereniging.nl) gepubliceerd.

Het is een erg mooie tocht over de Vecht naar Loosdrecht. Maar omdat de locatie in Loosdrecht met staande mast via bruggen en sluizen te bereiken is, moeten de deelnemers per boot uiterlijk donderdagavond op de Loosdrechtse plassen arriveren. Informatie over brug-en sluistijden op de Vecht staat HIER. Deelnemers van de Hollandse Plassen kunnen er ook voor kiezen om met gestreken mast door Amsterdam via het Zuider Amstelkanaal en Weespertrekvaart te varen en dan vervolgens via het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht de Vecht op te gaan.

Meer informatie volgt in volgende nieuwsbrief. Houdt je mailbox en de website in de gaten! Zie voor meer informatie HIER

Bestuur van de Nederlandse Marieholmvereniging

Laten we er een dit jaar een groot (zeil) feest van maken!

2021: Marieholmvereniging 20 jaar!

juni 20th, 2021|

Zomerevenement gaat door!

We hebben lang gewacht met iets organiseren omdat veel onzeker was. Nu staan alle lichten op groen en zijn we bezig een gevarieerd programma samen te stellen waarbij veel gezeild wordt (zowel voor toerzeilers als wedstrijdzeilers). Ook op het terrein bij de Vrijbuiter organiseren we activiteiten. Het Statenjacht van Utrecht zal een rol spelen bij het walprogramma en we kregen onlangs de menu’s van de catering doorgestuurd. Het ziet er heerlijk uit. Zegt de befaamde Blauwe hap in Den Helder je iets? Dit wordt nog beter!
Met een paar Marieholms bij elkaar is het altijd feest en hoe meer boten, des te meer feest. Dus kom. Aan muziek wordt ook gedacht.

Het complete programma wordt binnenkort hier gepubliceerd.

Digitaal café ‘Vaarplannen’- 19 mei

mei 20th, 2021|

Alhoewel het ‘wedstrijdseizoen’ begonnen was, kwamen  er toch 12 leden naar dit digitaal café.  In onspannen sfeer werd via Zoom met elkaar gesproken over de vaarplannen voor dit seizoen. Enkele nieuwe leden waren hierbij aanwezig; welkom. Voor moderator Michiel Veldkamp was dit de gelegenheid om de faciliteit Mentimeter uit te proberen en de leden te peilen. Normaal is de HT race voor hem zo’n beetje de opening van het zeilseizoen en had hij een kleine presentatie voorbereid met enkele aandachtspunten voor de tocht van Harlingen naar Terschelling. Romke en Frank vulden aan waardoor een compleet beeld ontstond van deze tocht. Hans Ten Cate presenteerde de plannen voor onze NMV Waddentocht 2021. Er zijn nog verschillende opties open waarbij, afhankelijk van de weersgesteldheid, vertrek op vrijdagmiddag 4 juni uit Makkum de meest waarschijnlijkste is. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden bij toerleider Paul van den Hoek  (secretaris@Marieholmvereniging.nl).

De bijgewerkte presentatie staat HIER op de website. Houd ook de appgroep Marieholm Noord in de gaten over de laatste informatie.

Webinar Naar de overkant

maart 18th, 2021|

Paul van de Hoek en Michiel Veldkamp namen woensdagavond 17 maart 59 leden mee over zee ‘Naar de overkant’ in een denkbeeldige trip naar Lowestoft en de Engelse Oostkust. Enkele daarvan zijn ervaren zeezeilers maar de meesten hebben nog niet deze tocht gemaakt. Uit de poll bij aanvang bleek dat 27% van de deelnemers daar wel interesse in heeft. De presentatie bestond uit drie delen: De overtocht, Varen langs de Engelse oostkust en Voorbereiding. Het werd een leerzame, interactieve avond. Leden stelden tussendoor via de chat vragen en na de blokken werden besproken. We zijn blij met de bijdragen die Anthony, Romke, Margriet en andere leden gaven, we hebben de presentatie daarmee aangevuld.

Hier de LINK naar de presentatie op de Kennisbank. Je moet daarna op het plaatje klikken om de PDF te openen.

Binnenkort plaatsen we aanvullende informatie op de Kennisbank

Webinar Trim hier terug te zien

maart 11th, 2021|

Het werd een hele happening, het webinar Trim door Adri van de Velden. 82 leden logden in en genoten van het verhaal van Adri. De meesten bleven tot het einde en dat zegt ook wat. Het webinar was aangekondigd als een webinar over zeiltrim maar Adri begon met het trimmen van de mast; prebend (gebogen) en flink achterover maar kaarsrecht in dwarsrichting. Vervolgens kwamen de zeilen aan de beurt. Nu weet ik waarom wedstrijdzeilers graag zeilen hebben met een flinke bolling. “Ik kijk altijd naar de bolling” zei Adri. Vervolgens liet hij verschillende zeilfoto’s zien en besprak de zeiltrim. Valspanning, positie van de blokken, onderlijk en overloop kwamen aan bof. En natuurlijk de achterstag. Het gebruik ervan ken ik maar ik had me nooit gerealiseerd dat spanning op de genuaval en achterstag samenhangen. Logisch denk je nu maar dan moet je wel eerst zijn verhaal volgen.

De opname van het webinar vindt je in deze LINK.

De pdf van de presentatie staat in deze LINK

Hier een LINK naar de trim app van North Sails. Interessante pagina overigens met veel tips over zeiltrim

Webinar Kennisbank gemist?

januari 10th, 2021|

We vonden ons eerste webinar op 24 februari best een succes, 38 deelnemers en een interactieve sfeer. Heb je het webinar over de Kennisbank gemist of wil je de presentatie nog een keer terugzien? Dan vindt die HIER.

Het eerstvolgende webinar gaat over Zeiltrim en is op 10 maart en op 17 maart bespreken we de Overtocht naar Engeland. 20.00. Aanmelden kan niet (je kan wel van tevoren specifieke vragen indienen die je behandeld zou willen zien (zie nieuwsbrief)). Alle leden ontvangen een link.

Age Smit nieuwe voorzitter NMV

januari 10th, 2021|

Introductie nieuwe voorzitter Age Smit:

Toen, zo’n twee jaar geleden, mij de vraag werd gesteld of ik eventueel zin zou hebben in het voorzitterschap dacht ik niet meteen ja dat doe ik. In de eerste plaats omdat ik het werk van de vorige voorzitters en bestuur bewonder. Hun inspanningen hebben geleid tot een bloeiende vereniging. Zou ik dat wel kunnen evenaren, vroeg ik me twijfelend af.

Gelukkig heb ik twee jaar aan het idee kunnen wennen en heb er steeds meer zin in gekregen. Ik ben blij met deze positie en vind het een grote eer om voorzitter te mogen zijn.

Zoals ongetwijfeld velen van jullie ben ik opgegroeid met water en watersport. Geboren aan het riviertje de Alblas in een familie die al eeuwen actief is in de scheepsbouw kon het bijna niet anders dan ook zelf in een bootje te belanden. Dat ging overigens niet meteen. Voor een tiener was zeilen, in vergelijking met windsurfen, toch vooral de overtreffende trap van saai. Maar omdat je als echtgenoot en vader van drie kinderen niet hele weekenden op een surfplank kan staan ging ik op zoek naar een betaalbare gezinsboot. Ik was op slag verliefd toen ik voor het eerst een IF zag varen. Met foldertjes uit de jaren ’70, waarin afbeeldingen van een vredig gezin aan tafel in de kajuit, wist ik mijn vrouw te overtuigen van de positieve invloed die een IF zou hebben op ons gezinsleven.

In eerste instantie ging ik op zoek naar manieren om de boot te verbeteren. Ik dacht aan stromend water, koektoestel, toilet, verwarming, lattenbodems, allerlei elektronica om naar de andere kant van de Loosdrechtse plassen te navigeren, enzovoorts. Nadat ik aan de eerste wedstrijdjes had meegedaan veranderde mijn inzicht: Geen “drijfcararvan” meer maar een lichte racer met alleen het hoognodige aan boord.

Dat veel Marieholm-leden een vergelijkbare ontwikkeling meemaken hoor je vaker. Ik denk dat we als bestuur dus toerzeilers en wedstrijdzeilers moeten blijven voorzien van informatie en evenementen. Het clubblad Marieteam is wat mij betreft een blijvertje wat jaarlijks de sfeer rond de kerstdagen nog verder verhoogd. Qua social media mag het rif er wel uit en moeten we alle zeilen bijzetten. Maar mijn belangrijkste wens is toch vooral dat we zo snel mogelijk weer, met elkaar, het water op kunnen en onze 20ste verjaardag als vereniging kunnen vieren.

Tot snel allemaal!

Age

Hij is er weer: de Marieholmkalender

december 26th, 2020|

We vroegen jullie een foto op te sturen van je mooiste Marieholm moment van afgelopen jaar. Een aantal enthousiaste leden deed dat. De redactie van de MarieTeam combineerde de inzendingen met de mooiste foto’s van afgelopen jaar tot deze geweldige kalender.
Bekijk hem door op de foto te klikken.

De kalender kost 15 euro (incl. verzendkosten). Bestel de kalender door een mailtje te sturen aan redactie.nmv@marieholmvereniging.nl en maak het geld over op NL68 INGB 0005 2184 63 tav Nederlandse Marieholmvereniging.

De inzenders Adri van de Velde, Ruben Oetzes, Maarten Rader, Petra Cranen, Paul van den Hoek, Frank Visser, Peter van Santen, Wouter Versluis en Hanz Zwart krijgen de kalender toegestuurd.

2021: Marieholmvereniging 20 jaar!

mei 5th, 2020|

Ideeën gevraagd

In 2021 bestaat de Nederlandse Marieholmvereniging 20 jaar. Op 1 januari 2001 werd zij opgericht en we gaan met het Zomerevenement 2021 terug waar het ooit begon: Loosdrecht. We zien je graag op 13- 15 augustus. Heb je een leuk idee, stuur dit aan onze secretaris Paul van den Hoek

Of laat hieronder een reactie achter.

Deelname Marieholm IF’s aan ONK ORC4 Muiden groot succes!

september 24th, 2019|

Sister Ray van Hans Verdeel wint afgetekend in een veld van 24 deelnemers. Drie van de vier deelnemende IF`s eindigden op de plaatsen 1,5 en 6.

Vrijdag tijdens de verplichte middenlangebaan werd de toon al gezet door een duidelijke overwinning van de SisterRay in een zeer wissellend verlopen race, die begon met licht weer aan de wind en tijdens het spirak schoof het hele veld weer in elkaar door opkomende wind.
Zaterdag vier pittige races up/down in middenweer met veel wisselingen aan de top behalve dan bij SisterRay. Yansa en eeve deden ook goede zaken en zaten rond de derde en vijfde plaats.
Zondag lichter weer en drie up/down races waar SisterRay alleen maar haar positie versterkte en Yansa en eeve van plaats wisselden.
Bas de Natris met z`n Hippo zat in de achterhoede en had ook nog pech met zijn fokkeval.
Ook de onderlinge strijd was er niet minder om en het gebeurde twee keer dat de drie kemphanen tegelijkertijd de bovenboei ronden, met spannende spirakken als gevolg.
Daarnaast was het natuurlijk een galerij van bootjes van “enige” leeftijd die optimaal en met veel liefde en tijd gekoesterd worden zoals we dat zelf herkennen in de Nederlandse Marieholm Vereniging. Sommigen met verrassende prestaties zoals een Samourai MK1 (nooit van gehoord) die het de IF`s nog knap lastig maakten of een mooie Elvstrom 1/4ton die aan de wind hard en hoog ging, Verder warenen er Hylke Steensma met zijn BlackPearl, een Extra Paulette , een Zeeton, Sprinta en Sprinta Sport. Peter Sluimer was er met z`n prachtige Minitonner, en een plakhouten romp van Dick Zaal en de zeer snelle Robber 3E. Alle werden duidelijk net zo fanatiek werden gevaren als de IF.
En dat alles verenigd in één klasse die het mogelijk maakt tegen elkaar te racen, wat ons betreft een aanwinst in de racekalender. Het lastige tijdens deze races was dat je geen enkel idee hebt hoe hoe je positie is in het veld terwijl dat met de eenheidsklasse zeer duidelijk is.
De laatste race hebben we (eeve) tot onze verrassing gewonnen bijvoorbeeld. Niettemin was Sister Ray een duidelijke winnaar met 13.5 punten met 26 punten voor nummer twee.
Naast het feit dat we een geweldig weekend hebben gehad met mooie races, zeer goed comité en prachtig weer is dit een aanrader voor alle IF`s om een eenheidsmeetbrief aan te vragen en deel te nemen aan dit soort wedstrijden.Het i s duidelijk dat de IF z`n faam als uitstekend varend jachtje volledig waar maakt.

Adri van der Velde

Uitslag op https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/ZZR19…

Sister Ray kampioen ORC4

Ga naar de bovenkant