Spring naar toolbar

Nieuws

Home/Nieuws
Nieuws

Zomerevenement 2020 geannuleerd, kom naar de Pampusregatta!

mei 5th, 2020|

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus maken het onmogelijk ons Zomerevenement van 3 – 5 juli te organiseren in Durgerdam. Zeilvereniging Het Y heeft alle evenementen tot 1 september geannuleerd. Natuurlijk nemen we als NMV onze verantwoordelijkheid en hebben we de voorbereidingen stopgezet: het Zomerevenement 2020 gaat niet door.

Pampusregatta alternatief

We hebben ons als bestuur besloten te richten op deelname met zo veel mogelijk boten op de Pampusregatta van 5 en 6 september. Deze regatta gaat vooralsnog door en het weekend erop staat de NK ORC4 in Muiden gepland. De Pampusregatta is een laagdrempelig evenement op het IJmeer met zowel een SW-klasse als ORC-klassen. De wedstrijdorganisatie is professioneel maar de regatta is ook geschikt voor beginnende wedstrijdzeilers uit onze toerklasse. Het water is ruim en deelnemers kunnen het zo spannend maken als zij zelf willen.  Zaterdagsavond is er een ‘Coronaproof’ walprogramma. De Pampusregatta wordt georganiseerd door Zeilvereniging het Y dit jaar vanuit de Marina Muiderzand in samenwerking met Zeilvereniging Flevomare

Inschrijving vindt plaats via www.Pampusregatta.nl. Meer informatie volgt.

2021: Marieholmvereniging 20 jaar!

mei 5th, 2020|

Ideeën gevraagd

In 2021 bestaat de Nederlandse Marieholmvereniging 20 jaar. Op 1 januari 2001 werd zij opgericht en we gaan met het Zomerevenement 2021 terug waar het ooit begon: Loosdrecht. De recessie geeft ons de mogelijkheid vast na te denken over de organisatie van het jubileum. We willen in ieder geval deelname aan het Internationaal IF-evenement faciliteren. We gaan met een (beperkt) aantal actieve leden brainstormen over een invulling van het jubileumjaar. Ideeën en initiatieven zijn welkom. Heb je een leuk idee, stuur dit aan onze secretaris Paul van den Hoek

Of laat hieronder een reactie achter..

Deelname Marieholm IF’s aan ONK ORC4 Muiden groot succes!

september 24th, 2019|

Sister Ray van Hans Verdeel wint afgetekend in een veld van 24 deelnemers. Drie van de vier deelnemende IF`s eindigden op de plaatsen 1,5 en 6.

Vrijdag tijdens de verplichte middenlangebaan werd de toon al gezet door een duidelijke overwinning van de SisterRay in een zeer wissellend verlopen race, die begon met licht weer aan de wind en tijdens het spirak schoof het hele veld weer in elkaar door opkomende wind.
Zaterdag vier pittige races up/down in middenweer met veel wisselingen aan de top behalve dan bij SisterRay. Yansa en eeve deden ook goede zaken en zaten rond de derde en vijfde plaats.
Zondag lichter weer en drie up/down races waar SisterRay alleen maar haar positie versterkte en Yansa en eeve van plaats wisselden.
Bas de Natris met z`n Hippo zat in de achterhoede en had ook nog pech met zijn fokkeval.
Ook de onderlinge strijd was er niet minder om en het gebeurde twee keer dat de drie kemphanen tegelijkertijd de bovenboei ronden, met spannende spirakken als gevolg.
Daarnaast was het natuurlijk een galerij van bootjes van “enige” leeftijd die optimaal en met veel liefde en tijd gekoesterd worden zoals we dat zelf herkennen in de Nederlandse Marieholm Vereniging. Sommigen met verrassende prestaties zoals een Samourai MK1 (nooit van gehoord) die het de IF`s nog knap lastig maakten of een mooie Elvstrom 1/4ton die aan de wind hard en hoog ging, Verder warenen er Hylke Steensma met zijn BlackPearl, een Extra Paulette , een Zeeton, Sprinta en Sprinta Sport. Peter Sluimer was er met z`n prachtige Minitonner, en een plakhouten romp van Dick Zaal en de zeer snelle Robber 3E. Alle werden duidelijk net zo fanatiek werden gevaren als de IF.
En dat alles verenigd in één klasse die het mogelijk maakt tegen elkaar te racen, wat ons betreft een aanwinst in de racekalender. Het lastige tijdens deze races was dat je geen enkel idee hebt hoe hoe je positie is in het veld terwijl dat met de eenheidsklasse zeer duidelijk is.
De laatste race hebben we (eeve) tot onze verrassing gewonnen bijvoorbeeld. Niettemin was Sister Ray een duidelijke winnaar met 13.5 punten met 26 punten voor nummer twee.
Naast het feit dat we een geweldig weekend hebben gehad met mooie races, zeer goed comité en prachtig weer is dit een aanrader voor alle IF`s om een eenheidsmeetbrief aan te vragen en deel te nemen aan dit soort wedstrijden.Het i s duidelijk dat de IF z`n faam als uitstekend varend jachtje volledig waar maakt.

Adri van der Velde

Uitslag op https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/ZZR19…

Sister Ray kampioen ORC4

Foto’s Zomerevenement online

augustus 1st, 2019|

foto Chris Lansink
foto Chris Lansink

De foto’s van de wedstrijden op zondag genomen door Chris Lansink staan op zijn Flickr-pagina. Klik HIER voor de link.
We vinden het leuk als je je favourite foto aanwijst of commentaar achterlaat.

Voor het eerst: Sprintwedstrijden IF op de Kaag

mei 28th, 2019|

De Yansa deed het goed de eerste dag

Op zaterdag en zondag 25 en 26 mei zijn op de Kaag de eerste Marieholm sprintwedstrijden gehouden in samenwerking met KWV De Kaag. Wat een jaar geleden begon als een idee aan de bar, is eind mei gerealiseerd: een officieus Nederlands Kampioenschap Sprint voor de groeiende Marieholmklasse.

Door
het uitblijven van wind begonnen de wedstrijden op zaterdag met een uitstel van
2,5 uur en startte de eerste race om 14:00 uur met lichte wind. De Yansa
startte meerdere malen bij pin-end, maakte een lange stuurboordslag en
profiteerde maximaal van een bovenboei die niet helemaal in de wind lag. Bij de
start van de zesde race probeerde de Moody Blue overmoedig om tussen startschip
en de stuurboordboeg van Sister Ray te komen. De manoeuvre pakte anders uit dan
zij verwachtten: de boot kon niet wegkomen tussen de andere schepen en raakte
het nieuwe startschip, waarvoor deze races als pilot golden.

De
rustige weersomstandigheden bleven de zaterdag de hele dag voor de zeven
wedstrijden die gevaren werden. Hoe anders was de situatie op zondag: een
zuidwestelijke windkracht tot 27 knopen daagde bemanning en materiaal uit om
uiterste inspanning te leveren. De eerste races gaven eenzelfde beeld in
uitslag als zaterdag, maar na de lunch veranderde er veel. De Yansa, leider in
het klassement tot dan toe en winnaar van de zomeravond- en winterwedstrijden
en Nakaag, viel terug in het klassement. Een wissel van genua naar high aspect fok
van de Mission IF Possible bleek een slimme zet. De Mission IF Possible wist
bij de sterke wind de laatste races veel hoogte en snelheid te houden en kon
hierdoor als leider van het klassement het weekend afsluiten.

De winnaars van het weekend: Mission IF Possible

Zowel
KWV De Kaag als de Nederlandse Marieholm Vereniging kijken terug op een  geslaagd evenement. Het hele weekend is er op
een sportieve en gezellige manier gezeild op een prachtige locatie,
zaterdagavond genoten de zeilers van een heerlijk Captains dinner en werden ambities
uitgesproken voor een herhaling van het evenement volgend jaar!

Dus
ook voor Marieholm-zeilers geldt: Graag naar de Kaag!

Uitslag: top drie:

  1. Mission If Possible     – Hanz Zwart
  2. Sister Ray                  –
    Hans Verdel
  3. Red Devil 2.0             –
    Rino van Schie

Tekst:
Pippijn Wijnhoven (voordekker Yansa)

Foto’s: Ralph Holland en anderen

meer informatie

gehele uitslag op de website van KWV De Kaag.

Marieholmtreffen Sneek

mei 26th, 2019|

In navolging op het succesvolle treffen in zuid verleden jaar, organiseerde de NMV 10 en 11 mei een laagdrempelige ontmoeting voor leden in Friesland. 24 leden kwamen naar Sneek en 8 boten waren in de haven van jachtwerf Kuiper aanwezig. We waren nieuwsgierig naar de Nieuwe IF maar die was nog niet afgeleverd. Wel waren er demonstraties masttrim en takelen met een strop. Ook werd aandacht besteed aan het achteruitvaren met een Marieholm. ’s Zaterdagsmiddags werd met elkaar gezeild op het Sneekermeer; opstappers werden verdeeld over de boten. De omstandigheden waren perfect. Het was erg gezellig en de deelnemers raakten niet uitgepraat over de bootjes.

Nogmaals dank aan Jachtwerf Kuiper voor de gastvrijheid en de organisatie.

Meer foto’s staan onder Evenementen/foto’s

En op de Flickr fotosite van de vereniging, zie hier

IF-zeilers opgelet! De IF is toegelaten als One Design in de ORC

maart 8th, 2019|

 IF als One Design in ORC 4

ORC is een ratingsysteem op basis waarvan verschillende boten tegen elkaar kunnen zeilen de rating is veel nauwkeuriger dan de SW-rating waarbinnen de IF’s nu vallen als je mee doet aan een ‘gemengde’ wedstrijd.

Dit is goed nieuws want een ORC meetbrief biedt de mogelijkheid om met een eerlijke rating in een sterk wedstrijdveld te zeilen.

Het Watersportverbond heeft op basis van de klassenvoorschriften een standaard rating kunnen opstellen.  Adri van de Velde heeft  informatie aangeleverd vanuit de klasse regels. De boten die hieraan voldoen kunnen een ORC meetbrief aanvragen op basis van deze gegevens. Momenteel is er een actie van het watersportverbond waarbij het eerste jaar  een owners declared meetbrief 25 euro kost. klik op deze  link

De IF-boten die hier gebruik van willen maken kunnen het aanvraagformulier invullen en zullen dan een meetbrief krijgen op basis van de one design regels

voorbeeld meetbrief ORC voor IF one design de gegevens uit deze voorbeeld meetbrief kan je gebruiken om  je ORC-rating aan te vragen

KNZ&RV Muiden heeft dit jaar een NK ORC 4 aangevraagd mede dankzij de revival van de  kwartonnerklasse.

NK ORC 4 is van 20 t/m 22 september 2019

IF op HIWSA te water

augustus 29th, 2017|

Vanwege het 50 jarig bestaan van de IF is de Marieholmvereniging is met een IF aanwezig op de HISWA te water.
Naast het nieuwste aanbod van schepen en produkten richt de Hiswa zich op trends in de watersport. De IF is een aantrekkelijke boot voor jonge watersporters die hun opleiding hebben gehad op open boten maar voor wie de aanschaf van een nieuwe boot te kostbaar is.

De IF (en ook de M26) is veelzijdig te gebruiken: hij leent zich goed voor een dag zeilen op plassen en meren maar je kunt er ook langere tochten mee maken op zee en Wad. Diepgang en masthoogte geven weinig beperkingen. De bediening is eenvoudig: een IF zeil je gemakkelijk alleen. Dat alles bij elkaar maakt de IF tot een ideale instapboot voor een nieuwe generatie zeilers.

We liggen vooraan bij de steigers, u kunt de boot niet missen. De boot is uit 1976 en is onlangs geïmporteerd uit Zweden. Het registratienummer staat nog op de zijkant van de kajuit. Met deze boot worden wedstrijden gevaren. Zie artikel Zilt.

 

Go to Top