Nieuws

/Nieuws
Nieuws 2020-01-03T15:36:27+01:00

Zomerevenement 2020

16 februari 2020|

3 t/m 5 juli vindt het Marieholm evenement dit jaar plaats in Durgerdam

Het zomerevenement is de  gelegenheid om je oude en nieuwe Marieholm vriendjes en vriendinnetjes te ontmoeten, om elkaars boot te bekijken en nieuwe ideeën op te doen.

3 dagen zeilen op het Markermeer met korte en lange banen rondom het eiland Pampus.

Met de vertrouwde Toerklasse voor zeilers om met geduchte tegenstand je boot en je zeilskills te meten met andere toerzeilers.

En de inmiddels gerenommeerde Wedstrijdklasse waarin er bijvoorkeur als eenheidsklasse op line honours met mimieme verschillen wordt gestreden.

En dan na een dag op het water,  gezellig bij elkaar liggen aan de passantensteiger van een van de oudste zeilverenigingen van ons land  ZVhetY (1885) ze zijn dit jaar onze gastheer en we mogen gebruik maken van hun clubschip met gezellige bar en terras.

Meer details  en informatie over inschrijven ontvangt u binnenkort in een digitale nieuwsbrief.

100ste Kaagweek 22 – 26 juli

16 februari 2020|

Sinds 2017 is er een startgroep eenheidsklasse IF tijdens de Kaagweek. Gedurende vijf zeildagen is er een ochtend en een middagstart. De banen zijn soms een ware puzzeltocht en het is ook druk op het water met verschillende klassen. De drukte kunnen we ontlopen met een eigen havenplek, met alle schepen liggen we aan dekschuiten vlakbij de Kaag sociëteit. Deze locatie zorgt voor gezellige ontmoeting na de wedstrijd en een unieke sfeer. Inmiddels zijn we met ons startveld en kajuitschepen een welkome verschijning in het traditioneel openbotenevenement. Meer informatie bij Hanz Zwart hanzwart@casema.nl Inschrijven via website kwvdekaag.nl/kaagweek

Sprintwedstrijden Kaag 9 en 10 mei

16 februari 2020|

De sprint Kaagwedstrijden is in het weekend van 9 en 10 mei. Op beide dagen zijn er acht starts. Een wedstrijd duurt ongeveer 20 minuten. Het is de ideale gelegenheid om wedstrijd-klaar te zijn voor het seizoen. Je hebt veel kansen om een goede start te oefenen en door de korte baan kun je intensief de handeling rond boeien met je bemanning trainen. Op zaterdagavond is er een gezellig diner in de verbouwde Kaag sociëteit. De organisatie rekent op meer dan tien schepen aan de start. Inschrijfgeld is 40 euro voor het wedstrijdweekend. Kosten voor het diner wordt later bekend. Aanmelden bij Hanz Zwart hanzwart@casema.nl

Deelname Marieholm IF’s aan ONK ORC4 Muiden groot succes!

24 september 2019|

Sister Ray van Hans Verdeel wint afgetekend in een veld van 24 deelnemers. Drie van de vier deelnemende IF`s eindigden op de plaatsen 1,5 en 6.

Vrijdag tijdens de verplichte middenlangebaan werd de toon al gezet door een duidelijke overwinning van de SisterRay in een zeer wissellend verlopen race, die begon met licht weer aan de wind en tijdens het spirak schoof het hele veld weer in elkaar door opkomende wind.
Zaterdag vier pittige races up/down in middenweer met veel wisselingen aan de top behalve dan bij SisterRay. Yansa en eeve deden ook goede zaken en zaten rond de derde en vijfde plaats.
Zondag lichter weer en drie up/down races waar SisterRay alleen maar haar positie versterkte en Yansa en eeve van plaats wisselden.
Bas de Natris met z`n Hippo zat in de achterhoede en had ook nog pech met zijn fokkeval.
Ook de onderlinge strijd was er niet minder om en het gebeurde twee keer dat de drie kemphanen tegelijkertijd de bovenboei ronden, met spannende spirakken als gevolg.
Daarnaast was het natuurlijk een galerij van bootjes van “enige” leeftijd die optimaal en met veel liefde en tijd gekoesterd worden zoals we dat zelf herkennen in de Nederlandse Marieholm Vereniging. Sommigen met verrassende prestaties zoals een Samourai MK1 (nooit van gehoord) die het de IF`s nog knap lastig maakten of een mooie Elvstrom 1/4ton die aan de wind hard en hoog ging, Verder warenen er Hylke Steensma met zijn BlackPearl, een Extra Paulette , een Zeeton, Sprinta en Sprinta Sport. Peter Sluimer was er met z`n prachtige Minitonner, en een plakhouten romp van Dick Zaal en de zeer snelle Robber 3E. Alle werden duidelijk net zo fanatiek werden gevaren als de IF.
En dat alles verenigd in één klasse die het mogelijk maakt tegen elkaar te racen, wat ons betreft een aanwinst in de racekalender. Het lastige tijdens deze races was dat je geen enkel idee hebt hoe hoe je positie is in het veld terwijl dat met de eenheidsklasse zeer duidelijk is.
De laatste race hebben we (eeve) tot onze verrassing gewonnen bijvoorbeeld. Niettemin was Sister Ray een duidelijke winnaar met 13.5 punten met 26 punten voor nummer twee.
Naast het feit dat we een geweldig weekend hebben gehad met mooie races, zeer goed comité en prachtig weer is dit een aanrader voor alle IF`s om een eenheidsmeetbrief aan te vragen en deel te nemen aan dit soort wedstrijden.Het i s duidelijk dat de IF z`n faam als uitstekend varend jachtje volledig waar maakt.

Adri van der Velde

Uitslag op https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/ZZR19…

Sister Ray kampioen ORC4

Foto’s Zomerevenement online

1 augustus 2019|

foto Chris Lansink
foto Chris Lansink

De foto’s van de wedstrijden op zondag genomen door Chris Lansink staan op zijn Flickr-pagina. Klik HIER voor de link.
We vinden het leuk als je je favourite foto aanwijst of commentaar achterlaat.

Voor het eerst: Sprintwedstrijden IF op de Kaag

28 mei 2019|

De Yansa deed het goed de eerste dag

Op zaterdag en zondag 25 en 26 mei zijn op de Kaag de eerste Marieholm sprintwedstrijden gehouden in samenwerking met KWV De Kaag. Wat een jaar geleden begon als een idee aan de bar, is eind mei gerealiseerd: een officieus Nederlands Kampioenschap Sprint voor de groeiende Marieholmklasse.

Door het uitblijven van wind begonnen de wedstrijden op zaterdag met een uitstel van 2,5 uur en startte de eerste race om 14:00 uur met lichte wind. De Yansa startte meerdere malen bij pin-end, maakte een lange stuurboordslag en profiteerde maximaal van een bovenboei die niet helemaal in de wind lag. Bij de start van de zesde race probeerde de Moody Blue overmoedig om tussen startschip en de stuurboordboeg van Sister Ray te komen. De manoeuvre pakte anders uit dan zij verwachtten: de boot kon niet wegkomen tussen de andere schepen en raakte het nieuwe startschip, waarvoor deze races als pilot golden.

De rustige weersomstandigheden bleven de zaterdag de hele dag voor de zeven wedstrijden die gevaren werden. Hoe anders was de situatie op zondag: een zuidwestelijke windkracht tot 27 knopen daagde bemanning en materiaal uit om uiterste inspanning te leveren. De eerste races gaven eenzelfde beeld in uitslag als zaterdag, maar na de lunch veranderde er veel. De Yansa, leider in het klassement tot dan toe en winnaar van de zomeravond- en winterwedstrijden en Nakaag, viel terug in het klassement. Een wissel van genua naar high aspect fok van de Mission IF Possible bleek een slimme zet. De Mission IF Possible wist bij de sterke wind de laatste races veel hoogte en snelheid te houden en kon hierdoor als leider van het klassement het weekend afsluiten.

De winnaars van het weekend: Mission IF Possible

Zowel KWV De Kaag als de Nederlandse Marieholm Vereniging kijken terug op een  geslaagd evenement. Het hele weekend is er op een sportieve en gezellige manier gezeild op een prachtige locatie, zaterdagavond genoten de zeilers van een heerlijk Captains dinner en werden ambities uitgesproken voor een herhaling van het evenement volgend jaar!

Dus ook voor Marieholm-zeilers geldt: Graag naar de Kaag!

Uitslag: top drie:

  1. Mission If Possible     – Hanz Zwart
  2. Sister Ray                  – Hans Verdel
  3. Red Devil 2.0             – Rino van Schie

Tekst: Pippijn Wijnhoven (voordekker Yansa)

Foto’s: Ralph Holland en anderen

meer informatie

gehele uitslag op de website van KWV De Kaag.

Marieholmtreffen Sneek

26 mei 2019|

In navolging op het succesvolle treffen in zuid verleden jaar, organiseerde de NMV 10 en 11 mei een laagdrempelige ontmoeting voor leden in Friesland. 24 leden kwamen naar Sneek en 8 boten waren in de haven van jachtwerf Kuiper aanwezig. We waren nieuwsgierig naar de Nieuwe IF maar die was nog niet afgeleverd. Wel waren er demonstraties masttrim en takelen met een strop. Ook werd aandacht besteed aan het achteruitvaren met een Marieholm. ’s Zaterdagsmiddags werd met elkaar gezeild op het Sneekermeer; opstappers werden verdeeld over de boten. De omstandigheden waren perfect. Het was erg gezellig en de deelnemers raakten niet uitgepraat over de bootjes.

Nogmaals dank aan Jachtwerf Kuiper voor de gastvrijheid en de organisatie.

Meer foto’s staan onder Evenementen/foto’s

En op de Flickr fotosite van de vereniging, zie hier

IF-zeilers opgelet! De IF is toegelaten als One Design in de ORC

8 maart 2019|

 IF als One Design in ORC 4

ORC is een ratingsysteem op basis waarvan verschillende boten tegen elkaar kunnen zeilen de rating is veel nauwkeuriger dan de SW-rating waarbinnen de IF’s nu vallen als je mee doet aan een ‘gemengde’ wedstrijd.

Dit is goed nieuws want een ORC meetbrief biedt de mogelijkheid om met een eerlijke rating in een sterk wedstrijdveld te zeilen.

Het Watersportverbond heeft op basis van de klassenvoorschriften een standaard rating kunnen opstellen.  Adri van de Velde heeft  informatie aangeleverd vanuit de klasse regels. De boten die hieraan voldoen kunnen een ORC meetbrief aanvragen op basis van deze gegevens. Momenteel is er een actie van het watersportverbond waarbij het eerste jaar  een owners declared meetbrief 25 euro kost. klik op deze  link

De IF-boten die hier gebruik van willen maken kunnen het aanvraagformulier invullen en zullen dan een meetbrief krijgen op basis van de one design regels

voorbeeld meetbrief ORC voor IF one design de gegevens uit deze voorbeeld meetbrief kan je gebruiken om  je ORC-rating aan te vragen

KNZ&RV Muiden heeft dit jaar een NK ORC 4 aangevraagd mede dankzij de revival van de  kwartonnerklasse.

NK ORC 4 is van 20 t/m 22 september 2019

Foto’s zomerevenement Hoorn

15 juli 2018|

Een drietal prachtige fotoreportages van Michiel Veldkamp, Chris Lansink en Selma ten Cate zijn te vinden op de website onder het tabblad evenementen/foto’s.

Welkom op het water: Marieholm IF hot & trending

1 september 2017|

Welkom op het water is een nationale campagne van de Hiswa om mensen enthousiast te krijgen voor watersport. Klik hier voor het hele verhaal.

Spring naar toolbar