Plastimo zwemtrap nr 29185, twee vaste en twee opklapbare treden. Erbij een extra afstandhouder Plastimo artikelnr 35434. Je past steunen toe van ongelijke lengte tegen de achterspiegel. De trap past uitstekend op de spiegel. Bij de montage bleek een plastic blokje van 5 tot 10 mm dik nodig onder de ene steun op het dek. De trap sleept wel een beetje door het water als je met de trap aan je lij-boeg zeilt.

In pdf MarieTeam nummer 13, 2007-01 en pdf MarieTeam nummer 15, 2008-01 wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de zwemtrap.

Zwemtrap verlengen

Soms is de zwemtrap erg kort. Je moet aardig lenig zijn om aan boord te komen. Een oplossing is een extra treetje aan de zwemtrap laten lassen.

“Ik heb mijn zwemtrap veranderd door de onderste steunen te laten verlengen zodat de trap nu wat meer verticaal hangt . Daarbij heb ik de lengte verdubbeld door aan de onderzijde van het trapje scharnieren op te laten lassen met daarop een klapbaar deel met nog eens drie treden. Zo kom je in uitgeklapte toestand een stukje onder water uit (weliswaar geen hele meter, maar een wel een hele verbetering). Ook op het droge handig, want je kunt nu via de neergeklapte zwemtrap aan boord komen. Wel heb ik de trap 20 cm hoger bevestigd (de onderste steun in het gat van de bovenste, en de vrijblijvende onderste gaten afgedicht met een paar RVS slotboutjes + kit) om te voorkomen dat de trap steeds door het water sleurt. Ook heb ik een in vorm geschaafd stukje hechthout aan de binnenzijde van de spiegel aangebracht over de oppervlakte van de steunen om het draagvlak te vergroten. Misschien overbodig, maar het polyester van de spiegel veerde behoorlijk in als ik aan boord klauterde” (Ferdinand Postma).

Zwemtrap op achterdek

Om het gesleep van de zwemtrap door het water te voorkomen kun je een zwemtrap monteren die omklapt en op het achterdek en in zijn beugels ligt. Zeker voor wedstrijdschepen is dit de oplossing. De zwemtrap is verkrijgbaar bij Allpa Marine Equipment, artikelnummer: S3101003. Het is een RVS telescopische zwemtrap (4 treden), uitgeklapt met de laagste tree in het water (prijs ca. 165 euro).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.