Voor wie zich vaak heeft zitten ergeren aan de constructie waarmee het opklapbare gedeelte van het demontabele tafeltje wordt ondersteund, heeft Ab Jansen een methode uitgedacht om voor eens en altijd een stevige kajuittafel te hebben.

Oplossing tegen doorbuigen

Bij ons tafeltje was een uitschuifbaar blokje door een beugeltje aan het vaste gedeelte van de onderkant van de tafel bedoeld om de tafel stevigheid te geven. Dit gaf onvoldoende steun aan het opklapbare gedeelte wat daardoor altijd doorboog. Vaak dacht ik bij gebruik: “Dat moet toch beter kunnen.

Aan de poten heb ik een draaibare klos bevestigd. In ingeklapte toestand van de tafel kunnen die naar binnen worden gedraaid. En bij het uitdraaien van de poten zitten ze door de draaiconstructie niet in de weg. Verder zijn de steunen zo klein gemaakt dat ze bij het opbergen van de poten niet al te veel ruimte in beslag nemen. Bij het testen is de constructie zeer stevig gebleken. Het enige punt van beweging zit nu nog bij de schroefpotten in de vloer en kuipbodem.

Bouwbeschrijving

Neem twee stukken aluminium buis van rond 45mm (valt precies over de poten die rond 40mm zijn) met een lengte van ongeveer 18cm en twee stukjes met de zelfde diameter met een lengte van 1cm. Boor 3 gaten(8mm) op één lijn in lange aluminium stukken en boor exact aan tegenoverliggende kant 3 gaten van 4mm. De kleine gaten worden aan de binnenzijde van de pijp gesouvereind (opgeruimd) om schroefkoppen te laten verzinken. In de stukjes pijp van 1cm boor je een gat van 3mm. Werk alle aluminium af met schuurpapier zodat er geen bramen meer aanwezig zijn. Hierna maak je twee stevige klossen (zie foto) van een houtsoort naar keuze (voorkeur teak, want duurzaam en past bij tafel) en schroef deze van binnenuit aan de lange aluminium buis.

Verwijder vervolgens één van de zwarte schroefdoppen van de aluminium poten. Schuif nu eerst het kleine stukje alu-buis op de poot en dan de grote (waar aan de klos reeds is bevestigd). Bevestig nu de zwarte schroefdop weer op op het uiteinde van de tafelpoot.

Je kunt nu de poten op het tafeltje draaien. Daarna bevestig je drie klosjes hout aan de onderkant van het tafelblad, twee aan het opklapgedeelte en één aan het vaste gedeelte. Deze blokjes fixeren de draaibare klossen in uitgedraaide toestand en in ingeklapte toestand. De blokjes hebben schuine kant (waarover de klos kan glijden) en een inkeping (waarin de klos valt). Plaats vervolgens de tafel ondersteboven op een rechte ondergrond en plaats de klossen in uitgeklapte toestand op de blokjes van het uitklapblad. Nu kunnen de kleine alu-ringen met een schroef worden vastgezet. Deze zorgen ervoor dat de klossen met buis op de juiste hoogte blijven om de tafel horizontaal te houden.