In de kajuit

Met behulp van beugels kun je in de kajuit planken overdwars plaatsen. Met kussens erop ontstaat er een royaal tweepersoons bed. De opstaande rand langs de banken, die normaal de kussens tegen moet houden, moet je zien te vermijden. Met een topper over alle kussens kun je dat probleem oplossen.

Een comfortabele dwarsslaper kun je maken door de randen weg te zagen. Stukken breed zelfklevend klittenband onder de kussens voorkomen wegglijden. Zit en ligt beter!

Een hardhouten lijst (bijna teak) aan de voorzijde op een passende hoogte vastgeschroefd dient als oplegging voor het tussenstuk.

Op de midden planken (3) bevestig je twee beugels per plank, gelijmd. De schuimrubber kussens zijn even hoog als de kooikussens. Ze lopen door over de kooiranden, met van onderen een kleine uitsparing.

“De kooiranden zijn demonteerbaar gemaakt. Bij de bouwmarkt heb ik een aluminium profiel 20×2 mm gehaald en die onder de randen geschroefd. De 20mm rand steekt vervolgens bijna 11mm onder het kussen. Daarin heb ik 4 gaten van 5mm geboord met daarin een M5 bout die in 5mm gaten in de bank valt. De bouten zijn niet met een moer vastgezet maar werken gewoon als borg pen. Door het verwijderen van de bouten kan de kooirand weggehaald worden. Nieuwe Z-profielen 30x18x30 laten toe een 18 mm dikke multiplex plank tussen de beide zijden te plaatsen. Het bed bestaat nu uit 4 planken van 33 cm”.

In de kuip

Een tweepersoons bed kun je ook maken in de kuip, als je ook over een kuiptent beschikt (zie onderdeel dek en kuip).