De lier blokkeert. Na onderzoek bleken twee dingen aan de hand; de vaste handel had speling en sleet in de grondplaat. Na openen bleken de kunststof blokjes op de pallen of gescheurd of gebroken te zijn. Een dergelijk blokje veroorzaakte waarschijnlijk het blokkeren van de lier.

Omdat ik mijn boot zo authentiek mogelijk wil houden (een goedkope smoes om maar geen geld uit te hoeven geven aan nieuw, betrouwbaar materiaal), zocht ik op het internet of er nog onderdelen te krijgen zijn. Bijkomend probleem was dat er geen merkaanduiding op de lieren staat. Andersen, de bekende fabrikant van latere lieren op de Marieholm, liet vanuit Denemarken weten me niet te kunnen helpen, zij kenden de lieren niet. Een vraag op het forum van de Zweedse vereniging leverde ook geen antwoord. Wat nu?

Voor het oplossen van de speling in de handels maakte ik een dunne messing ring (1 mm dik, 2,3 mm binnen en 6 mm buiten diameter). Ik zaagde dat uit een plaatje dat ik kocht bij een gespecialiseerde ijzerhandel. Het boren en zagen van de ring leverde een hoop ervaring op die ik graag met jullie deel (behalve de diepe snee in m’n vinger omdat het plaatje rondspon omdat op de boor vast bleef steken). Hierbij mijn tips: zet de cirkels uit op het plaatje met een kraspasser, begin bij het gat zodat je goed grip hebt op het plaatje, boor een gaatje, steek hierdoor de figuur- of decoupeerzaag, zaag het rondje uit (ik zaagde een dun plaatje MDF mee zodat ik goed steun had), vijl het bij. Hetzelfde principe voor de buitenkant. Een teflon plaatje was ook mogelijk geweest maar ik wist niet hoe ik daar aan moest komen.

Datzelfde gold voor de kunststofblokjes voor de palletjes. Uiteindelijk ben ik naar de schoenmaker gegaan. Hij sleep voor mij een hakplaat op de juiste dikte. Met een Stanleymes sneed ik reepjes van 6 mm waar ik tenslotte weer blokjes uit haalde. Omdat ik er niet in slaagde helemaal recht te snijden nam ik de maten iets ruimer. Uiteindelijk had ik een aantal blokjes die naar m’n zin waren. Ik lijmde ze met tweecomponentenlijm op de palletjes. Vooraf had ik nog een gaatje geboord in de blokjes zodat ik er een klein koperen spijkertje in kon steken ter versteviging. Ik vijlde tenslotte de blokjes bij op de juiste maat.

Het was een heel gepruts maar m’n lieren lopen weer als een tierelier. En de kosten van deze ‘ons ben zûnig’-actie: 5 euro voor het messing plaatje, 2,95 euro voor de figuurzaagjes en de hak kreeg ik gratis van die sympathieke schoenmaker. Er blijft nog genoeg geld over om ze van de winter opnieuw te verchromen, dan zijn ze weer als nieuw.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.