Standaard heeft een Marieholm IF of M26 een lier op de mast voor de fokkeval. In de kuip zijn twee lieren opgesteld om de fokkeschoten door te zetten. De leverancier van de orginele lieren was Andersen. De schootlier is nog steeds leverbaar. Kijk maar op hun website bij “classic”. Het onderhoud van de fokkeschoot-lier is zeer eenvoudig: draai de schroef aan de bovenkant los en je kan de gehele lier optillen, schoonmaken en opnieuw invetten.

De RVS Andersen lieren zijn gemonteerd met gewoon lange houtschroeven. Geen moertjes. Deze constructie is voldoende sterk. Er zit een stuk hechthout ingelamineerd. De lierhandel steek je in de onderste schijf van de lier.

Wanneer je alle lijnen naar de kuip wil doorvoeren plaats je twee lieren op het kajuitdak dicht bij de kuip. Een lier voor de grootzeilval en een lier voor de genuaval. Tijdens het spinakeren kun je deze lieren gebruiken voor de spischoten. Om haken van de genuaschoot bij de mast te voorkomen is het goed om alle overtollig beslag (klamp, lier en grondplaat) van de mast weg te nemen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.