Home Forums Discussies Kennisbank Water in motorruimte bij schuin gaan

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • Robert
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Sinds 2 jaar hebben we een Marieholm IFe uit 1976. Het volgende doet zich voor: bij een aandewindse koers bij flinke wind komt er aardig wat water in de motorruimte. Dat is nauwelijks het geval als de boot minder schuin gaat. Bij varen op de motor komt er ook iets water binnen (via de schroefas) maar vrij weinig. Aan de wal bij droog weer geen water. Iemand enig idee hoe het komt dat als de boot flink schuin gaat er vrij veel water binnenkomt? De enige 2 rompdoorvoeren zijn de schroefas en waterinlaat voor de koeling van de motor.
  Ben benieuwd.
  Met vrgr , Robert Roosendaal

  Gerard
  Moderator
  Aantal berichten: 23

  Hallo Robert,

  Mijn adviezen;

  Er zijn meerdere opties waaronder:

  – via het motorluik; heb je water in je kuip als je een aandewindse koers vaart en erg schuin gaat?

  – via dekbeslag; gooi een aantal emmers water over je boot en kijk of je ergens water ziet lopen.

  – via lekkende ramen; idem als bij dekbeslag.

  – de kitrand; deze oorzaak is het eerste waar ik aan dacht. Hoe is de kwaliteit van je kitrand?

  Heb je onderin je kastjes gekeken of dit droog zijn? Mijn ervaring is dat wanneer het bij de eerste drie punten lekt dit water via je kastjes naar op zoek gaat naar het laagste punt en dat is je motorruimte/bilge.

  Je kunt ook hier en daar, op logische plaatsen keukenpapier neerleggen om te kijken of dat nat wordt.

   

  Robert
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Hallo Gerard,

  Dank voor je snelle reactie. Er is inderdaad wat lekkage via het motorluik en een klein beetje via een van de ramen maar alleen als het erg hard regent, zoals een paar van de afgelopen dagen. Een klein beetje water in de kastjes aan BB. Er ligt al her en der wat keukenpapier om de route van de lekkage op te sporen
  Grondige inspectie van de kitrand is zeker een optie. Gisteren bij droog weer op het Sneekermeer gevaren en aardig schuin gegaan. Vooraf wat water uit de Bilge gepompt totdat er niets meer uitkwam. Na 3 kwartier veelal aan de wind zeilen aangelegd en opnieuw gepompt. Er kwam aardig wat water uit.
  Laat binnenkort ook de seal bij de schroefas vernieuwen.

  Luc
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  Misschien de zelflozers van de kuip? Als je op 1 oor ligt is de hele zelflozer vol met water. Anders alleen het onderste deel. wellicht de aansluiting van de kuipvloer naar een slang?

  Robert
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Goedemiddag Luc,

  Zie net je bericht. Kom net terug van de boot en heb ontdekt dat de aansluitingen van de zelflozers aan de bovenkant lekken. Ik heb inspectieluikjes laten maken. Daardoor een droge doek om de slang van de zelflozers gedaan. Vervolgens 10 emmers water door de Kuip. Bingo, drijfnat. Daarna water gepompt en er kwam aardig wat uit.
  Dat worden in ieder geval nieuwe slangen. Vraag is of de zelflozers compleet vervangen moeten worden. Als er aan de rompdoorvoer wat misgaat heb je pas echt een probleem.
  Dank voor je reactie.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.