Home Forums Discussies Kennisbank Waar en hoe plaats je een GPS-plotter

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 132

  Bij de aankoop van Olijfje bleek er in de kast een GPS-plotter van Garmin te liggen. Een oude GPSMAPS 520 van Garmin. Deze liet me in 2019 op de tweede dag van de HT-race in de steek. Het bleek te liggen aan het Week-Number-Rollover-probleem. Een algemeen probleem in oudere GPS-apparaten. Wanneer ze hier last van hebben is een gerede kans dat ze bij het opstarten een ‘cold start’ hebben. Een start waarbij er helemaal niets bekend is over tijd en daarmee constellatie van satellieten. Zonder die voorkennis kan het zomaar 20 minuten tot een half uur duren voordat de positie bekend is. BIj sommige GPS devices kan middels een software-upgrade het Week-Number-Rollover-probleem worden verholpen, maar ook met de meest recente software hielp  bij mijn GPSMAPS 520 niet. Als ik in 2019 het apparaat eens nodig dacht te hebben zette ik m maar een uur voor vertrek aan, maar dat ging wel eens mis. Ook omdat ik m niet permanent had geinstalleerd, maar alleen tevoorschijn haalde en van spanning voorzag als ik op onbekend water was.

  Langzamerhand had ik ook behoefte aan een dieptemeter. Ik wilde geen boot met heel veel losse displays en wilde eigenlijk helemaal niet boren en zagen in de boot om die displays een plek te geven. Het Week-Number-Rollover-probleem en de wens om op een plek instrumenten uit te kunnen lezen leidde tot het feit dat ik kort geleden bij Diederik Vogelsang van Sailsafetyservices een nieuwe GPS-plotter heb gekocht samen met een Airmar P79 diepte en wat netwerkspullen. Bedoeling is dat ik op dat ene 7 inch display kaart, GPS-snelheid, diepte en kompas kan zien.

  Tot zover de achtergrond. Nu de vraag. Ik ben op zoek naar goede ideeen om het apparaat te plaatsen en manieren waarop. Opties die ik zie zijn:

  • montage in stuurboord kajuitwand. Aan bakboord wordt het kooktoestel opgeborgen en mag er aan de binnenkant niets uitsteken. Toen ik op zoek was naar een IF heb ik heel veel boten gezien en bij het gros vond ik het zo jammer dat er overal gaten voor instrumenten zaten die inmiddels al niet meer in gebruik waren. Dan zit je met een lelijk gat en/of een instrument dat het niet doet. Aannemend dat Olijfje ook deze electronica gaat overleven ben ik terughoudend met deze optie.
  • Wegklapbaar in kajuitopening. Ik denk aan een soort scharnier waar de plotter aan hangt. Wanneer ik m niet gebruik, dat zal best vaak zijn klapt de plotter in de kajuit tegen de kajuitwand aan. Wanneer ik m wel gebruik komt hij in de kajuitopening.
  • Op het kajuitdak. Zodanig dat vallen en trimlijnen nog bedoiend kunnen worden

  Wie kan er foto’s uploaden van oplossingen die goed bevallen ? Dat zou me meehelpen in de gedachtenvorming !

  Hans ten Cate

  Auke
  Deelnemer
  Aantal berichten: 9

  Ik heb toevallig vorige week een plotter geplaatst op de manier die jij omschrijft.

  Gebruikte steun is een RAM 109VU, erg tevreden met deze oplossing!

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 70

  IPad in een waterdichte Nüüd cover geplaatst op kujuitdak met een RAM mount.
  Goed afleesbaar en beschermd door buiskap.

  Auke Eelkema
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  En hoe heb jij het uiteindelijk gedaan Hans? foto?

  Albert
  Moderator
  Aantal berichten: 14

  Bij mijn boot heeft de vorige eigenaar een Raymarine E7 scherm aan stuurboord in de kuip/kajuit bevestigd en een extra scherm aan bakboord. Ben erg tevreden over het overzicht en de bediening. (let niet op de troep)

   

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.