Home Forums Discussies Kennisbank Verwijderen biologiosche vlekkken uit zeilen, spayhood, huik en rolfokhoes

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 132

    Afgelopen jaren hebben we op Olijfje een aantal keren te maken gehad met schimmel of vlekken door insecten in zeilen, sprayhoof, huik en rolfokhoes.

    Zeep, chlooroplossingen of Biotex hielpen niet om de de vlekken uit de stoffen te halen. Nu heb ik  het geluk dat ik een collega heb die chemicus heb en die het leuk vindt om vanuit een probleemstelling na te denken over watje chemisch gezien zou moeten doen om dat probleem aan te pakken. Met de conclusies kijkt hij naar welke middelen uit de winkel in de burt komen van wat hij denkt dat er moet gebeuren. En als hij die middelen niet vindt dan maakt hij een recept.

    Zo zijn we ooit op tapijtlijmverwijdereaar van alabastine uitgekomen als beste middel om de lijm waarmee het vinyl in onze marieholms is vastgeplakt te verwijderen. Dat werkte geweldig; een aanrader !

    Zo zijn we ook ooit uitgekomen bij een pot oxaalzuur als goedkope equivalent van gele-snor-verwijderaar en als middel om koperoxide uit teakhout van het interieur te halen en het teakhout er weer als nieuw uit te laten zien.

    En zo zijn we ook uitgekomen bij een mix van middelen uit de winkel om vlekken van biologische oorsprong uit zeildoek (ook huik en sprayhood) te verwijderen.

    De gedachtengang was dat het soort vlekken dat we willen verwijderen biologisch/organisch van aard zijn. De ketens in biologisch en organische vlekken worden goed  afgebroken door peroxide.  Die stof zit gebonden in poedervorm in Natriumpercrabonaat in het bekende Oxivanish. Maar ook in het veel goedkopere Oxi van de Plus. Een poeder is geschikt als er op de doos staat dat er Natriumpercarbonaat in zit.

    Wikipedia zegt het zo: Natriumpercarbonaat is een witte, kristallijne wateroplosbare anorganische verbinding van natriumcarbonaat en waterstofperoxide….

    De actieve stoffen komen vrij uit het poeder in heet water. Liefst warmer dan 60 oC. Het is goed als het water gaat bruisen.

    Bij hardnekkige vlekken helpt het om de peroxide een boost te geven met natriumbicarbonaat, baksoda of het wat extra natriumcarbonaat, schoonmaaksoda.

    Daarmee kom ik op hoe we al een aantal keren zeildoek hebben schoongemaakt:

    1) Maak een emmer flink heet water. Bij ons hielp het om naast water uit de boiler een paar kannen echt kokend water bij te voegen

    2) Gooi er een flinke hoeveelheid schoonmaakmidel met Natriumpercarbonaat  in. Oxivanish en Oxi zijn in ieder geval goed

    3) Gooi er ook nog wat schoonmaaksoda bij

    4) Let op dat de wanneer de middelen net in de emmer zitten de oplossing moet bruisen.

    5) Borstel het hete mengsel op de vlekken. Of wanneer het doek in de emmer past dompel het doek in de emmer.

    6) Laat het schonmaakmiddel 10 minuten tot een kwartier zn werk doen.

    7) Borstel daarna de vlekken weg

    8) Het kan zijn dat of de vlekken hardnekkig zijn of het middel niet sterk of warm genoeg was. Dan herhaal je het proces een of twee keer

    9) Doek goed uitspoelen, wellict wassen met gewone middelen.

    10) Doek impregneren met bijvoorbeeld Starbrite Waterproofing. Wij hebben dat gekocht bij Miedema tijdens het bezoek met de Marieholmvereniging aan de zeilmakerij. Dit is nodig om te voorkomen dat zich snel opnieuw schimmels vormen en insectenresten zich opnieuw hechten.

    Wij hebben nu tweemaal huik en zeilen op deze manier schoongemaakt. So far zijn ze niet beschadigd op opgelost. Op de appgroep Marieholm Noord werd de Power-Cleaner van Ultramar aangeraden. Mogelijk werkt De chemische naam voor gootsteenontstopper.  Waarschijnlijk verdund met water.

     

    De text bevat wat meer chemische achtergrond dan strikt noodazkelijk. Ik heb dat gedaan om te laten zien dat de dure flessen uit de watersportwinkels gewoon sjiek verpakte chemicalen zijn die je met een beetje zoekwerk gemakkelijk en veel goedkoper kunt verkrijgen dan Ultramar van de watersportshop.

    Mijn andere tip is Oxaalzuur. Per kg te koop op Internet voor minder dan 10 euro. daar maak je vele liters ontweringswater of gele-snorverwijderaar mee. Of een middel die een beetje harder werkt als het zo uitkomt. Er hoeft alleen maar water bij.

     

    er moet atriumpercarbonaat in zitte

    Dit moet erin zitten: Natriumpercarbonaat

     

    Oxi van de plus is veel goedkoper dan Oxivanish

    Oxi van de Plus is vele malen goedkoper dan het ook goede Oxivanish. Er zitten dezelfde werkzame delen in

    Wij gebruiken dit om na de grondige schoonmaak de sprayhood en huik opnieuw te impregneren

     

     

     

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.