Home Forums Discussies Kennisbank Vervanging Volvo Penta MD1B in IFE

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 18)
 • Auteur
  Berichten
 • Marc Fluttert & Marleen Gaillard
  Deelnemer
  Aantal berichten: 4

  Hallo, Wij zijn aan de vervanging toe van onze 40 jaar oude dieselmotor de Volvo Penta MD1B in onze IFE.

  Ik weet dat er M26 zijn met een Nanni.

  Vraag: wie heeft er een andere motor inboard in een IFE  dan de Volvo Penta (bv een Nanni of een Vetus).

  Graag ervaring over de motor als betrouwbaarheid en onderhoudsgemak (bereikbaarheid van de diverse onderdelen als brandstoffilter, oliefilter en impellor).

  Benieuwd naar de reacties.

   

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Hoi Marc en Marleen,

  Yanmar G10 werd in het verleden gebruikt als vervangingsmotor en de ervaringen waren positief. Naast punten die jullie noemen om te letten is de passendheid criterium bij aanschaf.  Ik ken iemand die heeft zijn Volvo vervangen in een IFE door een Nanni en deze persoon had kennis van zaken. Hij is geen lid meer maar ik heb zijn emailadres nog wel ergens liggen. Aquasport in Hoorn kan jullie overigens ook adviseren.

  Een kleinere compactere motor en vooral stiller is natuurlijk aantrekkelijk. Bij een motor in lichter gewicht speelt ook de compensatie van het contragewicht in de kiel. Ik zou gaan voor een 2-cylinder. Overigens heb ik mijn MD1b met goed resultaat laten reviseren voor 1500 euro.

   

  succes

  Michiel

  Jan Stoop
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Beste Michiel, waar is jouw motor gereviseerd? Ik heb een MD6A uit 1975 en die is ook aan revisie toe, maar ik heb nog geen bedrijf gevonden die dat kan/wil. Er wordt gemeld dat onderdelen moeilijk te krijgen zijn?
  Alternatief is natuurlijk een Nanni of Yanmar motor in te bouwen, maar afgezien van de kosten heb ik een voorkeur om een en ander origineel te houden.
  Bij voorbaat dank, gr jan

  Jan Stoop
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Dank Michiel voor de informatie, ik ga contact opnemen met Aquasport! gr. jan

  Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  Marc, zoals we al eens hebben besproken; ik ben ontzettend blij met m’n Nanni 2.10. het scheelt een stuk in gewicht; dat zie je aan bij de spiegel, verder is de motor verschrikkelijk stil. Ruben Oedzes voer met me mee naar Leliestad en besloot binnen 10 minuten na afvaart dat hij ook een Nanni wilde. Ruben heeft er een gevonden die slechts 10tallen uren had gedraaid en laar die nu in z’n M26 bouwen. Verder weet ik dat Paul van den Hoek ook een nanni heeft laten inbouwen in z’n M26. Paul motiveerde me ook voor de Nanni.

  Je mag vanaf begin april met me mee om de Nanni te ervaren. Als het net zo gaat als bij ruben, wordt dat een dure tocht voor je !

  Groet, Hans ten Cate

  Jasper Sterrenburg
  Deelnemer
  Aantal berichten: 7

  Beste Marc,

  Twee jaar geleden heb ik ook een Nanni 2.10 laten plaatsen in mijn M26. Ik ben nog steeds ontzettend tevreden over de prestaties van de motor. Zeker het eerste jaar merkte ik dat het manoeuvreren door het extra vermogen een stuk gemakkelijker ging. Als ik redelijk door vaar haalt de boot zo’n 6 kn. door het water, wat ook de mogelijkheid geeft om tegen stroom in te varen mocht er geen wind staan. Verder is de motor een stuk stiller en trilt een stuk minder dan de oude Volvo Penta die bij mij ingebouwd was.

  Het is het wel waard om te kijken hoe de inbouwmaat van de motor is, bij mij moest de bestaande fundatie worden aangepast, omdat de motorsteunen niet goed uitkwamen. Dit bracht wel wat extra arbeid met zich mee. Ik weet dat Paul een 2.14 heeft laten plaatsen, omdat deze wel op de bestaande fundatie past (zie onderstaande foto.)

  Hoe dan ook denk ik niet dat je snel spijt zal krijgen van de investering!

  Met vriendelijke groet,

  Jasper Sterrenburg

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 42

  Jasper,

  Dat ziet er netjes uit. Zoals Hans hierboven al aangeeft, en elders op het forum is te lezen, wordt mijn M26 deze winter ook van een N2.10 voorzien en doe ik daarbij wat dingen zelf. Ook mijn fundatie zal aangepast moeten worden. De werf heeft daar wel wat ideeën over maar ik ben ook benieuwd hoe jij dat aangepakt hebt?

  Ook zal ik een nieuwe schroef nodig hebben. Wat voor schroef en welke diameter en spoed heb jij onder je M26 en bevalt dat goed?

  Alvast bedankt!

  @Marc en Marleen: meevaren met Hans leidt er ongetwijfeld toe dat jullie ook zo’n motor willen 😉

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Jongens, dit draadje is gestart in april 2018…. Marc en Marleen hebben allang een nieuwe motor ?

  Paul Brandt
  Deelnemer
  Aantal berichten: 2

  Dat mag dan zo zijn, de vervanging van een oude Volvo Penta motor als zodanig zal als onderwerp regelmatiger gaan voorkomen, denk ik. Zelf wil ik eigenlijk elektrisch gaan. Een voorbeeld daarvan is natuurlijk de elektromotor in de nieuwe IF-boot. Helaas is dit een buitenboordmotor, en ik wil een ingebouwde variant. Dat zal nog wel wat tijd gaan kosten, maar we gaan het zien.

  Welke plannen of wensen hebben anderen?

  Valeria Bartoli
  Deelnemer
  Aantal berichten: 8

  hoi alleemal ik ben Valeria ,ik zou ook moeten helaas mijn motor md1b gaan vervangen  op mijn ife omdat de cinder blok is stuk gegaan. ik vou graag de ervaring horen  van   arc en Marleen, wat voor motor hebben jullie gekozen?

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Hoi Valeria, pech blijft je achtervolgen met je boot. Marc en Marleen hebben ook een Nannie 2.10 laten plaatsen (zie discussie hierboven). In 2021 hebben ze iets geschreven over hun motorvervanging https://www.marieholmvereniging.nl/over/marieteam-2/marieteam-jaargang-2021/

  In de MarieTeam 2022 staat een verslag van de regiobijeenkomst in Noord waar we een presentatie hebben gehad van Michiel Wester van de Blieken Wester die verschillende nieuwe Nannie motoren heeft ingebouwd. Voordeel was volgens hem dat de motor minder gevoelig is voor te kort aan koelwater als vergelijkbare andere motoren en dat de motor direct leverbaar was. Hij had een prijslijst: op complete inbouw moest je rekenen ca 10.000 euro.

  Ik ken ook een lid die op dit moment een nieuwe Volvo Penta laat monteren. Ik heb nog geen terugmelding van ervaringen. De Volvo’s over het algemeen duurder dan de Nannes. Andere motoren die in verleden zijn gemonteerd zijn de Yanmar G10 (nog leverbaar?) of de Solé Diesel. Als budget beperkende factor is zou je ook een gereviseerde motor kunnen overwegen. Succes, groet Michiel

  Valeria Bartoli
  Deelnemer
  Aantal berichten: 8

  Beste Michiel erg dank voor jij advieses en jij bereikbaarheid ! budget is wel een punt…maar tja, moeilijke beslissing.. de motor ging stuk toen hebben wij zelfs een poging gedaan om de pakkingen vervangen… misschien stonde al een kleine krack want  er was veel olie aan het lekken.. ik heb nu een oude md1 op markplaats gevonden  voor 700 euro…laten reviseren dat? of gewoon erop doen  en wat tijd verdienen voor een goede beslissing te nemen? hoe wordt de motor na de revisie? wordt hij wat schoon? hoe was dat ervaring voor jou? groetjes.. 🙂

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Valeria,

  Er staan verschillende MD1b’s op Marktplaats aangeboden. Het is moeilijk om er iets zinnigs over te zeggen maar ik zal een poging doen:

  https://www.marktplaats.nl/v/watersport-en-boten/buiten-en-binnenboordmotoren/m1924867713-volvo-penta-md1

  Die van Ronney uit Woerden (750,-) is niet in de originele kleuren, lijkt hier een liefhebber aan gerommeld te hebben die er zoveel mogelijk aan wil verdienen? De koppeling is afwijkend. Naar het luchtfilter kijkend heeft deze motor nogal een leven gehad.

  https://www.marktplaats.nl/v/watersport-en-boten/buiten-en-binnenboordmotoren/m1930668447-volvo-penta-md1-diesel-motor-met-keerkoppeling-10pk

  Deze van Janine (425,-) uit ter Aar is ook overgeschilderd en als ik naar de onbeschilderde onderdelen kijk was ie nogal verwaarloosd en is de motor erg oud. De koppeling moet gedraaid worden. Haar recensies zijn goed maar ze verkoopt van alles

  https://www.marktplaats.nl/v/watersport-en-boten/bootonderdelen/m1913720824-volvo-penta-md1-keerkoppeling

  De derde van de Jong Watersport (495,-) ziet er onverzorgd uit maar ze weten wel waar ze over praten. De motor is jonger dan die uit Ter Aar. Dit lijkt mij de beste die aangeboden wordt. De motor heeft wel lang stil gestaan. Waarschijnlijk voor weinig geld op te halen.

  Je zou ‘m kunnen laten opknappen. Ik heb mijn motor voor 1500 ca 6 jaar geleden laten reviseren (oa overmaatse cylinder) door Aquasport in Hoorn (nu jachtservice Hoorn). Je zou hen om advies kunnen vragen. Mogelijk is je eigen motor nog te reviseren. Een van onze leden laat hier zijn motor vervangen. Misschien is er iets te regelen met een oude motor. Misschien loont het zich een aantal bedrijven te bellen die motoren reviseren en inbouwen. Hier in Haarlem zit ook een motorenrevisiebedrijf (Spaarnestad).

  Weet wel dat de motoren oud zijn en het blijft ‘oude sokken stoppen’. Degenen die een nieuwe hebben gekocht veelal zeggen dat ze dat veel eerder hadden moeten doen.  Een tweecylinder loopt veel rustiger. Een andere goedkopere optie is de motor eruit te halen en een buitenboordmotor achter je boot hangen.

  Dit is wat ik voor je kan betekenen, succes Michiel

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Valeria, Ik zag dat ik nog niet helemaal je vraag beantwoord had. Mijn gereviseerde motor loopt nog steeds goed maar het blijft een zorgenkindje. Ik heb de koelwaterkanalen moeten ontkalken, een motorsteun laten lassen en dempingsrubbers vervangen en heb net een gereviseerde koppeling gekocht. De dieseltank ben ik ook aan het vervangen.

  Valeria Bartoli
  Deelnemer
  Aantal berichten: 8

  Beste Michiel, bedankt nogmaals, ik zie dat helaas die dat likt het best md1 is weg en trowens niet de jachservice in Hoorn en ook anderen zullen niet meer de md1 gaan reviseren… inmiddels zie ik  een  gerevisionnerde nanni 2.14 op marktplaats te staan voor 4250.. het lijkt me interessant, zou die ook passen op de if e ?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 18)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.