Home Forums Discussies Kennisbank Toplicht in de mast?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 30

  Afgelopen weekend had ik de mast naar beneden voor vervoer. Ik heb een goudgele mast. Het viel mij op, dat er geen toplicht in de mast zit, ik neem aan dat er in de top van de mast normaliter wel een toplicht zit? Ik zag dat er bovenop de mast een dikke bout (schroefdraad) zit, is die misschien voor een toplicht? Ik zag echter geen bedrading.

  Carel van der Spek
  Deelnemer
  Aantal berichten: 3

  Bij mijn weten zat er standaard geen toplicht (wit) op de IFs; alleen boord- en heklichten kwamen mee. De IF-E werd (meestal) met een stoomlicht op de mast geleverd. Anker- en (wel zo handig) driekleurenlicht moet je zelf laten aanbrengen. De werf heeft bovenop mijn masttopafdekplaat (waarin o.a. verwerkt het blok voor de grootzeilval) een extra plaatje gelast, zodanig dat de afdekplaat nog steeds losgemaakt kan worden van de mast – dat laatste is wel essentieel. Op het aldus vergrote oppervlak van de afdekplaat is een driekleuren-cum-ankerlicht (combi) gemonteerd. En als ze toch bezig zijn om de kabels voor de nieuwe verlichting door de mast te trekken, laat dan maar meteen de kabel voor een marifoonantenne trekken!
  Succes, Carel

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Marcus, onze boot IFe heeft altijd een wit toplicht gehad. Ik heb dit vervangen door een driekleuentoplicht (led) van Aquasignal, Veilgheid vereiste voor bijv. de 24uurs. Ik moet hiervoor een schuine ring maken omdat de masttop scheef is. Andere merken leveren een verstelbare beugel.

  Jeroen
  Deelnemer
  Aantal berichten: 277

  Zo zit het bij mijn mast, heb de mast zo gekocht met toplicht en al:

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 30

  ok, helder. Maar een zeilboot langer dan 7 meter voert zeilend nooit een wit toplicht. Ook geen rood licht.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.