Home Forums Discussies Kennisbank Speling buitenlager schroefas -> buitenlager te vervangen?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 42

  Vorige zomer heb ik vanwege niet te stuiten lekken van het originele vetgesmeerde schroefaslager, deze laten vervangen door een volvoseal. Daarna gelukkig geen lekkage meer. Nu de boot hoog en droog staat valt me echter op dat er veel meer speling op de schroefas zit dan voor het vervangen van het binnenlager (dus tov vorige winter). Zou het kunnen dat deze speling niet op viel vanwege het vet in het vetgesmeerde lager?
  Ik kan de as naar schatting wel 2mm op en neer bewegen en dat lijkt me niet goed. Alhoewel ik geen last heb van een rammelende as …
  Heeft iemand ervaring met het vervangen van het buitenlager of meer info over de constructie? Nu de boot nog op het droge staat (tot ca. half april) lijkt het me verstandig er nu naar te kijken om niet wéér een keer halverwege het seizoen er uit getakeld te hoeven worden.

  Alvast bedankt voor jullie reacties!

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Ruben, ik begrijp je verhaal niet goed, heb je nu een watergesmeerd schroefaslager met Volvo seal ervoor?
  Bij een watergesmeerde schroefas lijkt mij 1mm spelling bij een schroefasdikte van 25mm wel het maximale.

  Groetjes van Arno.

  Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  Ruben, ik laat mijn lager ergens in Maart vervangen door zetzelfde type als jij hebt. Dat gebeurt in Sneek; je zou dan even kunnen gaan kijken naar de speling van een nieuw lager. Ik zal je op de hoogte houden over wanneer het gaat gebeuren.

  Groet, Hans ten Cate

  Paul van den Hoek
  Deelnemer
  Aantal berichten: 40

  Ruben,
  Lijkt me niet dat deze speling anders wordt na de installatie van de volvo seal. Zou voor de zekerheid een expert vragen ernaar te kijken.
  Groet,
  Paul

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 42

  Bakker uit IJlst (hopelijk mag ik ze noemen) heeft er vanmorgen naar gekeken. Buitenlager was totaal versleten, ik heb er een foto van en zal kijken of ik die t.z.t. kan plaatsen. Helaas bleek ook de schroefas helemaal ingesleten dus ook die wordt vervangen. Kunnen we hopelijk weer even vooruit.
  Het verwijderen van het buitenlager viel mij mee. We hebben de schroefas van binnen los gehaald (6 inbusbouten) en er in zijn geheel uitgeschoven (roer even dwars zetten). Het oude buitenlager was van kunststof en hebben ze aan boven- en onderzijde ingezaagd tot op het bronzen buitenhuis en vervolgens er uit getikt. Vanmiddag worden een nieuwe schroefas en een nieuw (vetus) buitenlager teruggeplaatst.

  Gr. Ruben

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 143

  Fijn dat het is opgelost Ruben.
  Ik heb destijds zelf mijn buitenlager vervangen. Ik heb het lager op dezelfde manier ingezaagd (van binnen naar buiten, over de lengte). Het nieuwe lager moest er ingeperst worden. Voor de uitlijning van de motor heb ik destijds een flexibele koppeling geplaatst. De schroefas schoof hierdoor een stukje naar achter, dat kwam goed uit want hij was wat ingesleten.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.