Home Forums Discussies Kennisbank Schoonmaken teak

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 146

    Hoewel Olijfje zeker niet het donkerste teak heeft van de vloot en het houtwerk op zich best goed is, had ik toch zin om eens te kijken hoe ik teak delen weer mooi licht-rood  zou kunnen maken. Trigger was dat mijn broer een mooi kajuitluik had gemaakt van massief. Dat had hij ongevraagd gedaan en hij had het luik ook ongevraagd gelakt. De rest van het hout van Olijfje is binnenin of geolied en buiten onbehandeld. Zo heb ik de boot gekocht en zo vond ik het ook wel mooi en praktisch. Gelakte delen beschadigen uiteindelijk en worden dan lelijk.

    Uiteindelijk waren er echter ook op Olijfje naar mijn smaak een paar erg lelijke houten latjes. ooit geolied en na verloop van tijd erg donker geworden. De latten rond de kajuitingang. verder was de balk van de overloop aan een opknapbeurt toe.

    Op internet vind je allemaal flessen met teak-schoonmaakmiddelen. Minimaal kosten die 10 tot 20 Euro. Op zich kan dat wel als je daar de boot weer mooi mee krijgt, maar op een of andere manier wilde ik ook begrijpen wat ik zou gaan gebrukken.

    De eerste concrete tip kreeg ik van Karel Kuiper: Boenen met schoonmaakazijn. Toen ik ging zoeken waarom dat zou werken vond ik als uitleg dat dat kalkaanslag oplost en verwijdert. Dat moet het teak weer rood kleuren

    Tweede tip kwam van een collega van me; chemicus. Hij raadde me aan oxaalzuur te gebruiken. ook zuur, lost ook kalk op, maar doet meer. Het vangt volgens hem onder andere metaalionen op en voert ze bij afspoelen van het oxaalzuur af. Oxaalzuur wordt inderdaad gebruikt om roestvlekken uit textiel en hout te verwijderen. Oxaalzuur wordt verkocht in kristalvorm. Verdund met water (gewichtsdelen 1:10) wordt het verkocht als ontweringswater. Verder lezend over oxaaalzuur zag ik dat het ook wordt aangeprezen om gelcoat te ontdoen van kalklagen.

    Hieronder een foto waarop drie latten te zien zijn:

    • links: de lat die is schoongemaakt met schoonmaakazijn. Geborsteld met afwisselend een oude tandenborstel, Scotch-brite pad (rood)en nagelborstel. Enmaal droog even licht geschuurd met korrel 120
    • midden:  de lat die alleen maar is schoongemaakt met oxaalzuur (1:10 verdund) en een nagelborstel .
    • rechts: een onbehandelde lat. Ze zagen er alledrie zo uit.

    Mijn conclusie is dat zonder schuurwerk, het hout dat ooit in olie was gezet, maar na jaren erg donker geworden prima op te knappen is. Oxaalzuur werkte sneller dan schoonmaakazijn. Geen van beide methoden heeft bij mij de diepe nerven volledig schoon gemaakt. Dat lukte mij alleen met schuren.

    Feedback van Gerard Enschede in de Marieholm-Noord appgroep was dat hij de voorkeur geeft aan een schuurspons met grofheid 320. Borstelen kan zachte houtdelen weg halen en dat voorkom je met een vlakke schuurspons. Ik denk dat Gerard in principe helemaal gelijk heeft, in schoonmaakmiddelen voor dekken wordt aangegeven dat je vanwege dezelfde reden nooit met de nerf mee moet borstelen, maar dwars op de nerf. ik heb beide geprobeerd. waarschijnlijk zijn mijn  borstels zacht genoeg; ik heb geen significante afname van hout gezien door borstelen. Het leek me dat een nagelborstel met de lange kant het mooiste resultaat gaf.

    Oxaalzuur is in de 1:10 verdunning al behoorlijk bijtend voor de huid. Ik heb nitril-handschoenen gebruikt om mn handen te beschermen.

     

    Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 146

    Rechts: de lat die vanaf 1977 zo nu en dan geolied is en behoorlijk donker geworden

    Midden:  de lat die alleen met oxaalzuur (1:10 verdunde kristallen) en een nagelborstel is behandeld

    links: de lat die eerst met azijnzuur en daarna licht met schuurpapier 120 is behandeld.

     

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.