Home Forums Discussies Kennisbank Schimmel/weer uit ripstop /nylon halen

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Berichten
  • Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 132

    Tijden het zeilen hebben we boven het motorluik aan het kajuitschot een Blueperformance tas hangen om lierhendel, zeilhandschoenen, en flessen water op te bergen. Ik heb ooit twee van die tassen op Marktplaats gekocht en heb ze al een paar jaar. De tassen zijn van gewezen nylon met wellicht wat andere vezels er doorheen. Volgens de website van Bleuperformance is het Ripstop.

    Toen we ze twee weken geleden uit de opslag haalden vonden we ze wel erg lelijk vanwege schimmel  of weer. Gewoon wassen met een sopje van water en zeep hielp niet om ze weer schoon te maken.

    Daarop ben ik op Internet gaan zoeken naar middelen om weer uit stof te halen. Dat gaf twee groepen resultaten:

    1. Huis-tuin-en-keuken-middelen als:
      • verdund bleekmiddel
      • schoonmaakazijn
      • Yoghurt dat je een dag in moet laten drogen. Volgens meerdere sites werkt dat…
    2. Commerciele middelen waarvan me het gevoel bekruipt dat de er vooral iets simpels in een hele dure verpakking wordt verkocht.

    De huis-tuin-en-keuken-middelen gaven niet een heel goed resultaat en daarom heb ik collega Bert om raad gevraagd. Bert is een briljant chemicus/natuurkundige die probeert te begrijpen wat er scheikundig gezien verwijderd moet worden daarna bedenkt welke middelen dat zouden kunnen bewerkstelligen. (Bert is ook degene die me Alabastine Tapijtlijmverwijderaar aanraadde om de lijm waarmee het vinyl dat in onze boten is vast geplakt te verwijderen. Daarover heb ik ook een verhaal op het Forum gezet)

    De analyze van de schimmel/het weer was dat schimmel met de huis-tuin-en-keuken-middelen waarschijnlijk niet gekraakt, opgelost en verwijderd wordt. Wat volgens Bert wel werkt is active zuurstof. Dat komt vrij als een natrium percarbonaat -verbinding wordt opgelost in warm water.

    Ik noem natrium percarbonaat niet om moeilijk te doen maar omdat een schoonmaakmiddel kansrijk is om schimmel te verwijderen wanneer dat erin is verwerkt. Daar moet de lijst met ingredienten op worden gecheckt. Natrium percarbonaat zit in middelen als Oxi-vanish, Oxyation. Natrium percarbonaat vormt waterstofperoxide wanneer het wordt opgelost in warm water.

    Daarmee kom ik op het recept om de Ripstop schimmelvrij te maken:

    • Los een paar scheppen  Oxivanish of ander spul met natrium percarbonaat  op in warm water. Het water moet daarbij gaan bruisen
    • Voeg er een handvol soda (of als je voorzicht van aard bent Baking Soda) aan toe
    • Breng dit warme mengsen aan op de Ripstop en laat het even inwerken
    • Borstel daarna het oppervlak af.
    • Herhaal aanbrengen, inwerken en borstelen tot het resultaat goed is.

    Als de schimmel verwijderd is helpt het om de stof te impregeneren met vochtafstotende spray. Het spul dat je ook op schoenen en tassen spuit. Dit stelt het terugkeren van schimmel uit

    Bij onze tassen werkte het perfect.  Zie foto’s hieronder. Binnenkort wil ik ook kijken of het voor de zeilhuik werkt. Dit is maar een jaar gebruikt, maar laat ook plekjes zien die op weer lijken.

    Ik ben natuurlijk benieuwd of er andere bewezen recepten zijn om schimmel te verwijderen. Of dat er bezwaren kleven aan de manier waarop ik de Ripstop heb schoongemaakt.

    Groet, Hans ten Cate, IFE Olijfje

     

    Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 132
    Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 132
    Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 132
    Peter van Santen
    Deelnemer
    Aantal berichten: 23

    Dank voor de tip Hans!

    Ik zal eens uitproberen. Ben ook benieuwd of het materiaal er uiteindelijk niet sneller van achteruit gaat in de zon. Da’s dan wel een definitieve oplossing, geen materiaal meer dus ook weer meer 😉

    Adri van de Velde
    Deelnemer
    Aantal berichten: 14

    Ik gebruik altijd schimmelverwijderaar van HG

    Heb daar al heeel veel mee gewerkt ook in de boot op de wanden b.v. en voor die paar euro ga ik niet met chemicaliën aan de gang.
    Je moet het wel heel goed naspoelen en buiten doen want het ruikt niet fijn.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.