Home Forums Discussies Kennisbank RVS bewerken

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  In gesprekken over klussen waarbij RVS bewrekt moet worden hoor ik regelmatig dat je RVS niet kunt boren. Of alleen met dure kobaltboren. RVS wordt gezien als iets waar je alleen als professional mee aan de slag kunt. Bij deze wil mijn geheim van boren in RVS onthullen. Het geheim het ROCOL RTD compound.

  ROCOL RTD compound is een snijpasta dat je op je werkstuk, en/of gereedschap aanbrengt voordat je gaat verspanen. De snijpasta zorgt ervoor dat de boor of zaag goed gekoeld wordt tijdens de bewerking. Tijdens boren zie je ROCOL-damp van het werkstuk af komen; warmte wordt omgezet in verdamping.

  Mijn ervaring is dat met goede koelpasta heel gewone boren en zagen prima door RVS heengaan. Wat mij betreft werkt een gewone HSS-boor met voldoende ROCOL beter dan een dure kobaltboor zonder ROCOL. Ik heb geprobeerd koelolie van Praxis te gebruiken. Dat werkt vind ik nauwelijks bij boren in RVS. In de mechanische werkplaats op m’n werk gebruik ik snijolies van Dormer en WD40 voor messing en aluminium. Naar mijn smaak werken deze olies minder goed bij RVS dan ROCOL.

  ROCOL RTD compound is een Engels product dat niet heel gemakkelijk te vinden is in Nederlandse winkels of weshops. Ik heb recent voor  Euro 9.05 een nieuwe tube gekocht bij http://www.mechashop.nl.

  Hans ten Cate

  Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.