Home Forums Algemeen Rolfok

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 30

  Welke rolfok is geschikt voor een IF?

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Hoi Marcus,

  Elk rolfok systeem wat gemaakt is voor jou aanal m2 voorzeil is gechikt voor een IF. Je zou evt zelfs een moderne doorlopende lijn furler (rondlopende lijn) kunnen overwegen, ligt aan je budget..

  Of gewoon je naam in ere houden…, Rolloos en gewoon op leuvers (knipoog)

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 30

  Haha Arno, goeie grap, die zag ik niet aankomen 😉
  Ik zat wel aan een budget versie te denken. Ik ga eens bij Rijssen In Leiderdorp kijken.

  Maarten Rader
  Deelnemer
  Aantal berichten: 20

  Hoi Marcus,
  Weet niet of het nog relevant is, je bericht is alweer van enige tijd terug maar ik heb nog een furlex liggen die van een IF komt. Alleen geen geleiderails meer. In de buurt van Leiderdorp. Als je interesse hebt hoor ik het wel.

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 30

  Hoi Maarten,

  Dankje. Zeker geïnteresseerd! Wat zijn geleide rails? Heb je meer info?
  Groet,
  Marcus

  Maarten Rader
  Deelnemer
  Aantal berichten: 20

  Hoi Marcus,
  Het is een Selden Furlex S100. Het systeem bestaat uit een trommel onderaan je verstaging en geleide blok waaraan je de genua hijst. De genua heeft in pees ipv leuvers die je invoert in een rails.

  Je stag, of eigenlijk een nieuwe stag want hij is korter dan je huidige stag, loopt door de rails. Die rails is niet aan 1 stuk maar bestaat uit delen die in elkaar geklikt zijn. Ik kreeg het niet meer los en heb het met bruut geweld doorgeknipt op een verbindingsstuk, inclusief de stag. Als je deze zou overnemen heb je nieuwe rails nodig en een nieuwe voorstag (die stag dus sowieso). Ook zal je huidige genua niet passen, nog los van het feit dat die waarschijnlijk leuvers heeft. Een genua geschikt  als rolgenua heeft wat extra verdikkingen, waarschijnlijk zodat deze beter rolt. Ik heb ook nog de genua liggen trouwens. Ik heb nog de geleide rolletjes die je aan je scepters kunt vastmaken om de lijn naar achteren te brengen. Idealiter monteer je daar een klem (die ik ook nog heb maar die zit nog op de boot).

  Er zit een stikker op van tuigerij Hans Jansen uit Alphen ad Rijn, die kan je waarschijnlijk aan de onderdelen helpen.

  Ik zag dat je je hebt ingeschreven voor zomeravondwedstrijden. Leuk! Het is hartstikke handig zo’n furlex, bijvoorbeeld als je alleen zeilt, maar de performance gaat er niet op vooruit. Een kortere voorstag betekent ook een (iets) kleinere genua wat voor mij de reden was om het er af te halen. Er zijn ook systemen waar de trommel onderdeks zit waardoor je het verlies niet hebt maar die zijn vrij prijzig. Adri vd Velden (Spotgaai) heeft er een gemonteerd. Wel super mooi.

   

   

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 30

  Hoi Maarten,

  Dank voor je uitleg. Al met al een hele toer, een rolfok. Ik heb me de negatieve eigenschappen te weinig gerealiseerd. Ik zie ee voorlopig van af, mijn fok blijft voorlopig rolloos 😉

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.