Home Forums Algemeen ral code 1020

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • Henk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  Beste allen
  Wie kan mij helpen aan de juiste RAl code yellow green?
  Ik heb nu 1020 gekocht maar ik heb de idee dat die veel groener is dan de boot uit het Marieholm blad? Of lijkt dat zo?
  Ook op de zweedse kleuren kaart van alle kleuren is de kleur lichten dan ral 1020? Op dit kaart staat dat het een 507 kleur is mar er staat niet bij van welk merk?
  Ik hoor van graag hoe het zit.
  Groet Henk
  0646081333
  h.tenbrinke@home.nl

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Henk,

  De fabriek had destijds een eigen kleurcodering die niet overeenstemd met de RAL codes. De beste manier om de kleur te achter halen is met een spectrometer de kleur op te meten. Veel schildersbedrijven kunnen dat voor je doen.

  succes

  Michiel Veldkamp

   

  Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  Henk,

  Michiel veldkamp maakte me erop attent dat je deze vraag had gepost en vroegn per mail of ik iets van de kleur wist. Ons Olijfje is ook lichtgroen, heeft nog de oorspronkelijke gelcoat en ik denk wel eens na over hoe ik dingen met de boot oplos. Vandaar de vraag aan mij.

  Misschien heb je hier iets aan:

  • Ik heb best wat tijd gestopt in het zoeken naar de juiste RAL kleur. Op de zoektocht ben ik wel eens de oorspronkelijke Zweedse kleurcodes tegengekomen, maar heb nooit een 1:1 vertaling naar RAL-code gevonden.
  • Als het gaat om reparaties denk ik dat je daar ook niet zo veel aan hebt. Ik ben geen gelcoat-, verf- of kleurexpert, maar ik ben er vrij zeker van dat de kleur van de gelcoat na ca 50 jaar niet meer gelijk is aan hoe de boot ooit is geleverd. Al zou je de vertaling van de oude Zweedse kleurcode naar RAL hebben, dan zou de kleur denk ik niet overeenkomen met de huidige kleur van de boot.
  • Ik denk dat het beste korte-termijn-effect van een reparatie verkregen wordt met een kleurenscan en op basis van die scan gemengde verf of gelcoat. Korte-termijn omdat ik vermoed dat nieuwe verf of gelcoat uiteindelijk anders verkleurt dan de de oude en dat je dan alsnog kleurverschillen gaat krijgen.
  • Vorig jaar was er een schade aan een groene M26 die bij me in de haven ligt. Zelde kleur als nijn boot, zelfde leeftijd. Die schade is gerepareerd met speciaal gemengde verf. De verf was gemengd met een RGB/CMY code die gescand was met mijn telefoon. Met een app genaamd RGB Color Detector. De output van die app staat in het plaatje hieronder. Ik zou willen benadrukken dat de output een voorbeeld is. Voor jou voor een andere boot kan het anders uitpakken.
  • Als het niet om reparatie gaat, maar om een het schilderen van de romp heb je natuurlijk meer vrijheid. Dan hoeft de nieuwe kleur niet per see of helemaal niet te matchen met wat er al op zit.

  Mijn conclusie is dat de discussie over welke RAL-kleur een boot heeft niet zo zinvol is; verkleuring door veroudering van gelcoat maakt dat een standaard RAL-kleur nooit perfect past. Ik zou zelf gebruik maken van een kleurenscanner en op kleur gemengde gelcoat of verf.

   

   

  Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147
  Henk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  Beste allen
  Dank voor de antwoorden. Veel aan gehad.
  Heb nu de juiste code en kleur.
  Wat inderdaad zo is dat de kleur op het water ral 1020 lichter oogt dan binnen.
  Ik heb uiteindelijk een klein blikje gekregen van een Noors bedrijf met de “oude”‘ code die op de boten werd aangebracht. Die was/is exact hetzelfde als de 1020.
  We dachten er twee jaar over te doen over een refit binnen en buiten maar we zijn in april zeker zover dat we in het water kunnen en ook de gehele binnenkant is dat klaar. Lakken. Nieuwe binnenbekleding wanden etc. Ook alle electra hebben we eruit getrokken.
  Dek was dusdanig beschadigd door allerlei geboor etc. dat we daar Kiwi grip op moesten doen. Lijkt niet raar overigens.
  Als het klaar is maken we een overzicht met voor en na.
  Dank nogmaals voor jullie hulp.
  Groet Henk

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.