Home Forums Discussies Kennisbank Moeilijke startende Nanni start weer goed. Solenoid bleef een beetje hangen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  In Olijfje staat een 4 a vijf jaar oude Nanni 2.10. Nieuw startte de motor met de gashendel in de neutrale stand. Afgelopen jaar moesten we echter steeds mee gas geven bij het starten. De temperatuur van de motor deed er niet veel toe bij het starten. Na even stoppen van de motor in een sluis (dat hoort zo, maar ik het niet veel mensen doen…) moest er weer flink gas worden gegeven.

  Na het starten was er geen probleem:

  -De motor liep vanwege de stand van de gashendel direct op hoge toeren

  – Stationair draaide de motor goed.

  – Het volle vermogen werd gewoon geleverd indien nodig

  Oorzaak van het het gas moeten geven bij starten bleek te zijn dat de solenoid die de motor moet stoppen niet meer soepel liep. Nadat hij de motor had gestopt bleef hij de dieseltoestroom een beetje blokkeren. Als de motor weer liep trilde de solenoid los.

  Oplossing was om de bevestiging van de solenoid iets van richting te veranderen en te smeren met wat siliconenspray.  Welk van beide maatregelen het meeste effect had weet ik niet. Beide maatregelen zijn tegelijkertijd genomen.

   

  De functie van die solenoid is bediening van een klep die de dieselstroom naar de cilinders stopt wanneer de contactsleutel op “uit”wordt geset. Het verdraaiden van de sleutel activieert de solenoid en die bedient de klep. Het mechanisme tussen solenoid en klep is zo gemaakt dat de klep ook met de hand te bedienen is.

  We hebben dat ooit nodig gehad toen de sleutel op “uit”werd gezet terwijl we op de Dollard op rompsnelheid zeilden en de motor nog in het werk stond. Waarschijnlijk startte de motor teon weer op doordat de schoefas bleef draaien. Daarna was het bedieningspaneel in de war en bleef de motor hoe dan ook draaien. Contact of geen contact.

   

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.