Home Forums Discussies Kennisbank Lekkage via scepterpotten

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  Deze keer geen vraag , maar een ervaring waar je misschien iets aan hebt.

  Sinds we Olijfje hebben hebben, hebben we last gehad van water op de stringers in de kastjes onder de kajuitbanken. Al bij de aankoop zag ik wat water op de stringers staan, maar daar heb ik toen geen aandacht aan geschonken. we hebben dat droog gemaakt en het bleef droog tot we een keer met het dek door het water gingen. Na afloop van de zeiltocht bleken de kastjes aan beide zijden en de inhoud kletsnat.Het probleem bleef terugkomen als we met wat ruiger weer gingen zeilen. Eenmaal stond er  een zware regenbui ook water op de stringers.

  Het water was altijd best zichtbaar bij het voorste kastje, net achter de wc- en zeilkast.

  De zoektocht naar de oorzaak ging in stappen:

  • inspectie buitenkant:
   • zou de kitrand ergens open zijn
   • zitten fok of genuarail ergens wat los
   • kan het via de ogen voor de verstaging lekken
   • hoe zit het met scepterpotten
  • inpectie binnenkant; zie je watersporen:
   • bij ramen
   • bij verstaging
   • overhet vinyl op de romp
  • leg tijdens het zeilen papier op het vinyl en kijk waar er watersporen verschijnen

  Dat leverde allemaal niets op. Moeilijkheid was dat de condities lang niet altijd zo zijn dat we met het dek door het water zeilen. En als de conditie zo is dat wel gebeurt verspreidt het water dat naar binnen gelekt is zich snel over de hele leizijde, zodat oorzaak en gevolg moeilijk te scheiden zijn.

  Uiteindelijk zag Selma bij een ruige tocht toevallig een waterstroompje toen ze iets uit de bestekbak wilde pakken. Dat was ver van het punt waar we het water uiteindelijk altijd zagen. Het kwam stroompje zwol aan wanneer de scepterpot naast de achterwand van de kajuit werd ondergedompeld.

  Die scepterpot zit vast met bouten en moeren. De moeren zitten onder het vinyl achter in de achterste kajuitkastjes. Toen ik dat vinyl na de zeiltocht weghaalde hingen er nog druppels aan de moeren. Het water moet dus onder het vinyl door achter de kastjes hebben gelopen.

  Daarop hebben we de scepterpotten helemaal losgehaald, het dek goed schoongemaakt en geinspecteerd of er hout onder het stuk dek zit, waar de scepterpot is vastgebout , dat verrot was. Dat leek niet het geval. Daarop hebben we de scepterpotten met gebruikmaking butyltape weer vastgezet:

  • De hele voet van de scepterpot met butylt beplakt
  • Bouten door de scepterpot en daarna butyltape om de het deel van de moer dat in het net in het dek gaat steken
  • Scepterpot met alle bouten erin op het dek zetten, bouten voorzichtig naar beneden duwen. Niet draaien !
  • Bouten van bovenaf tegenhouden en de moeren van onderaf aandraaien. Dit voorkomt dat de butyltape uit elkaargetrokken wordt, dun wordt en z’n afdichtende werking verliest

  Afgelopen weekeinde was het weer zover. Onder vol zeil hebben we zondag totaan de kuiprand in het water gezeild en de kasten bleven droog !

  Verklaring achteraf is dat de relign vaak wordt gebruikt om de boot tegen te houden of te verplaatsen. De hefboom die de reling tenopzichte van de scepterpot maakt is enorm en dat maakt dat de bevestiging op het dek speling gaat geven. Verder loopt water dat naar binnenstroomt achter vinyl langs en bij het scheef gaan er daarna weer overheen zodat het niet gemakkelijk is om het lek te vinden.

  Komende winter ga ik ook de andere scepters opnieuw vastbouten. Nu de boot droog lijkt ga ik daar geen zeiltijd aan uitgeven, het is best een tijdrovende klus voor twee man. Zeker de scepterpotten voorop zijn lastig te bereiken. daarvoor moet het plafond uit de boeg. Dat lukt alleen maar als ook het schot uit de boeg eruit gaat. Een mooie gelegenheid om ook de bedraging naar de de navigatielichten op de preekstoel te vervangen.

  Hans ten Cate

  Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147
  Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  Onder deze conditie werd alles nat in de kastjes onder de kajuitbanken. De bevestiging van scepterpot hier op de voorgrond was de oorzaak van de lekkage. Aan de andere kant van de boot gaf de scepterpot op dezelfde positie problemen.

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Hans, waar kocht je de butyltape? Is dat hetzelfde als vulcaniseertape van Griffioen?

  Michiel

   

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.