Home Forums Discussies Kennisbank Interieur vernissen of teakolie?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48

  Het interieur van mijn IF is volledig intact. Geen water- of andere schade. Het ziet er hier en daar wel wat uitgedroogd en wat ‘sleets’ uit. Afgezien van persoonlijke voorkeur, wat adviseren jullie; met teakolie opknappen of vernissen?

  Jan-Paul

  Auke
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Ik heb mijn betimmering, welke sterk verweerd was, weer aardig netjes gekregen met “International Woodskin” Dit is een soort olie welke in het hout trekt, maar wel een beschermlaag met zijdeglans aanbrengt.
  Tevens heb ik goede ervaringen met “epifanes hardhoudolievernis” welke een harde hoogglans laag geeft (gebruikt op mijn teakhouten vloerdelen.

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Het belangrijkste is wat er nu opzit, als er al iets olie-achtigs opzit kun je niet meer gaan lakken, andersom verdient meestal ook niet de schoonheidsprijs.
  Voor mooi (hoogglans) lakwerk is wat kennis en kunde nodig, iets met olie is makkelijker te verwerken en beschadigingen zijn makkelijk bij te werken. Ook ben je bij het opbrengen niet zo afhankelijk van de temperatuur (winterklus)

  Zelf vind ik fineer (al dan niet watervast verlijmd) niet zo geschikt voor olie. Een laklaag houdt het inwerken van vocht wat dat betreft wat beter buiten.

  Succes!
  Groetjes van Arno.

  Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48

  Hoi Arno (en anderen),

  Dank je! Als ik jouw bericht lees, wordt het kiezen tussen twee kwaden. De historie van mijn boot is niet helemaal bekend. Als ik naar het interieur kijk, ziet het er lig niet uit als gelakt. Toch heb ik uit de overlevering begrepen dat her en der wat doffe plekken met verdunde jachtlak zijn behandeld. Waar en wat precies is onduidelijk. Ik voel er wel wat voor om alles in 1 x consequent met teakolie te behandelen, zoals ‘van oudsher’ wordt gedaan met interieurs van Marieholms. Wat raden jullie aan? Ik zal zo nog een foto van het interieur bijvoegen.

  Groet,

  Jan-Paul

  Jan-Paul van Zanten
  Deelnemer
  Aantal berichten: 48
  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Hoi Jan-Paul,

  In dat geval zou ik gewoon een op stuk proberen wat niet zo in het zicht zit, bijv onder de voorpunt ofzo. Bevalt het je dan gewoon alles in de teakolie.
  Schijnbaar is er goede kwaliteit fineer gebruikt toendertijd want zoals je zelf ook al zegt ziet het houtwerk er nog prima uit, dus echt fout kan het niet gaan.

  Succes!

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.