Home Forums Algemeen Ervaring opdoen met Marieholm 26 – zeil trim – mast trim.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • Leon Jochems
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19

  Hallo, ik ben Leon Jochems, 57 jaar, laat begonnen met zeilen, drie jaar geleden, op wat maanden zeilen in het verleden na, en sinds juni in het gelukkige bezit van een Marieholm 26 met thuishaven Herkingen aan het Grevelingenmeer.
  Derhalve ook sinds kort lid van de Marieholm vereniging.
  Ik heb deze vraag onder het kopje algemeen geplaatst omdat ik twee vragen heb.
  Eerste:
  Ik zou graag eens meevaren met iemand die de Marieholm 26 goed kent en deze ervaring met mij wil delen. Ik woon in Bergen op Zoom maar heb geen probleem te reizen.
  Is er wellicht in de nabije toekomst nog een treffen waar ik mee zou kunnen als opstapper, of is er iemand met wie ik een dag(deel) mee zou kunnen zeilen om ervaring op te doen ?

  Een tweede vraag is mast trim. ik heb op de kennisbank gezocht maar kan niet echt gegevens vinden over mast trim. Zijn er in de vereniging of in Nederland personen / bedrijven welke ofwel gegevens hebben om de mast, Selden, juist te trimmen? De mast van mijn boot staat redelijk krom en ik zou meer willen weten waarom dit zo is en of dit de juiste trim is. Wij gebruiken de boot alleen voor toerzeilen enik zou graag weten hoe de mast trim zelf te controleren. heb verschillende manieren gezien maar ben op zoek naar methode en gegevens specifiek voor de Marieholm.

  Groeten,

  Leon Jochems

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 277

  Hallo Leon, welkom!

  Je mag wel met mij mee zeilen, ik woon niet in je buurt.
  Maar je bent van harte welkom, je kan mij altijd bereiken op Sonador1984 @ hotmail.com
  Alleen mijn ervaring is meer met de IF, maar ik ben inmiddels over gestapt naar een Marieholm 26.

  Over mast trim zijn vele meningen, wat ik persoonlijk heb ondervonden door zelf te experimenteren met mijn IF (en dit is dan ook slecht mijn mening), is dat je de mast niet te ver achterover wilt hebben.
  De boot word er alleen maar loefgieriger van, het heeft wel als “voordeel” dat je wat meer gevoel op het roer krijgt.
  Maar daar zijn ook andere methodes voor!

  Hetzelfde geld voor buiging, teveel buiging zonder het hekstag op spanning is natuurlijk niet de bedoeling.
  Je zal dan in zeilkracht wat je grootzeil genereert inboeten.

  Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je grootzeil is, de lufcurve, en ook conditie natuurlijk.
  Zo stel ik mijn mast altijd af:

  Ik begin bij het voorstag, ik zorg dat de mast zo staat zoals ik wil.
  Dan span ik de topwanten op spanning, dat resulteert in buiging, en die buiging bepaal ik dan door de onderwanten te spannen.
  De onderwanten niet te strak spannen dat je inversie krijgt (buiging de verkeerde kant op)

  Maar zoals eerder geschreven heb ik inmiddels mijn IF ingeruild voor een Marieholm 26, dus ik zit straks ook weer in experimentele fase.
  Dit is mijn mening, gebaseerd op vele experimenten, maar ik ben natuurlijk geen deskundige, maar een amateur/liefhebber.

  Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  Leon,

  Komend weekeinde is er een klein Marieholmtreffen bij de Markerwadden. We varen met een aantal Marieholms vanuit verschillende richtingen naar de Markerwadden toe om daar samen te komen. Ik weet dat Michiel Veldkamp vanmiddag nog bemanning zocht. Michiel heeft weliswaar een IF, maar qua zeilen, masttrim enz maakt het weinig uit of je op een M26 of IF zeilt. Verder is Michiel een zeilende enceclopedie als het aankomt op kennis over de Marieholm. Mede door hem heb ik in korte tijd veel over de Marieholms geleerd. Ik zou de kans pakken om met m mee te gaan !

  Er komen zowel IF’s als M26’s. Het exacte programma weet ik nog niet; er is een app-groep van deelnemers waarin langzamerhand de ideeen over same-opzeilen, een gezamelijke maaltijd, wie doet wat vorm krijgt.

  Als je tijd en zin hebt om met Michiel mee te gaan dan kan ik je zijn telefoonnummer geven. Ik wil zijn nummer niet ongevraagd op het forum zetten. Mijn nummer wil ik wel delen: 06 3313 2103

  Groet, Hans ten Cate

  Leon Jochems
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19

  Hallo Hans,
  Zin om mee te gaan heb ik zeker, heb nu een weekend met de familie gepland op de Grevelingen, komend weekend gaat zodoende niet lukken. Bedankt voor de tip. Ik zag op het forum ook de bemanning bank van Michiel kan ik daar wellicht een berichtje posten voor evt een ander weekend/treffen ?

  Mijn telefoon nummer is 0646194847, wellicht kun je het nummer van Michiel middels een text of appje sturen, ik kan hem dan ook eens vragen of de bemanninsbank prive is of dat ik daar ook kan posten.

  Groeten, Leon

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 277

  Nou Leon, ik heb inmiddels mijn 26 in het water, en gelijk maar de kilorace genomen om het uit te proberen:

   

  Voor een 26 mag je best wel wat meer power in je zeilen trimmen, vind “ie” lekker.

  Leon Jochems
  Deelnemer
  Aantal berichten: 19

  Mooie foto Jeroen, wij hebben vorige week nog heerlijk gezeild met onze boot. was ook erg mooi weer. Jouw zeilen staan er inderdaad heel mooi bij. zijn deze recent ? groeten, Leon

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 277

  De zeilen komen van mijn IF af, en grootzeil is inmiddels een 1000mijl oud en van 2018, en de genua zo rond de 400mijl en van 2019.

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 17

  Hallo Leon,

  Ik lig met mijn IF in Middelharnis. De zeiltrim van een M26 zal gelijk zijn aan die van een IF. Ik hoop dat je in het afgelopen jaar al veel hebt kunnen zeilen want dat is de enige manier, anders in ieder geval de leukste. Als je wilt kun je bij mij komen kijken en meezeilen. Ik kan ook met jou meezeilen om mijn ervaring te delen.

  Groeten, Metten Penninga

  06 1669 8467

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.