Home Forums Algemeen Afsluiters kuipafwatering

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Auteur
  Berichten
 • Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 13

  Vlak voor de tewaterlating bleek dat een van de afsluiters van de kuipafwatering vast zat in half open stand (IF-E). Het wieltje en de verbindingsas draaiden wel, maar de kogel in de afsluiter niet. Je kunt er, zacht gezegd, niet zo goed bij. Wie weet raad?

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Martin,

  als je de bodem uit je bakkisten zaagt kun je voor altijd makkelijk bij je kuipafsluiters komen, wel zo veilig.

  Je kunt deze evt daarna waar afsluiten met een verwijderbaar deksel, of open laten en de ruimte eronder ook gebruiken als extra bakkist ruimte.

  Succes.

  Drys Brandenburg
  Moderator
  Aantal berichten: 45

  Een andere vraag. Wanneer zet je ze ooit dicht?

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Ik zorg dat ze gangbaar blijven maar ik zet ze nooit dicht.
  Denk er wel eens over om ze er tussenuit te halen, met een goede moderne kwaliteit slang en slangklemmen geeft dat mijn inziens geen extra risico.

   

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 143

  Martin,

  Je kan als je boot op de kant staat de afsluiters van onderaf dichtstoppen en van bovenaf vullen met zonnebloemolie. Gedurende de winter voorzichtig proberen de afsluiter gangbaar te krijgen. Eenmaal gangbaar paar keer per seizoen open en dicht draaien om ze gangbaar te houden.

  Mocht dit niet lukken kan je het best een cirkelvormig gat in je bakskist maken boven de afsluiters om erbij te komen. Dan hoef je de motor  niet uit de boot te halen. Kranen vervangen door bronzenkogelkranen van goede kwaliteit evenals de slangen. Er zijn plastic schroefdeksels in de handel die op de gaten in de bakskisten passen.

  @Drys: je zet de afsluiters dicht als je droogvalt (of gestrand bent) op het Wad. De boot zal zich dan met vloed weer oprichten. Als de afsluiters niet dicht staan zal de kuip vollopen. Alle reden om je afsluiters in goede conditie te houden.

  Drys Brandenburg
  Moderator
  Aantal berichten: 45

  Duidelijk antwoord. Daarvoor heb ik nu houten pluggen bedacht.

  Gerard
  Moderator
  Aantal berichten: 23

  Komende winter ga ik inspectieluiken in de bakkisten inbouwen. Er zijn verschillende soorten en maten luiken leverbaar. Standaard handels op de afsluiters lijkt mij een stuk degelijker dan de constructie die er nu in zit.

  Enkele voorbeelden

  https://www.ridowastore.nl/bootonderdelen-en-accessoires/luiken-inspectieluiken-dekluiken-en-patrijspoorten.html

   

   

  Auke
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Ik heb mijn afsluiters enkele jaren geleden vervangen door kunststof (composiet) afsluiters van Tru-Design. Kost iets extra maar geen last van corrosie, beter vorstbestendig en blijven door gebruik van teflon langer gangbaar. Ben er erg tevreden over. Ze passen qua hoogte nét onderdeks. Maar ik vraag me ook af of alleen een doorvoer zonder afsluiter volstaat, je zult ze toch niet snel dicht zetten.

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 143

  Drys,

  Je kunt niet van onderen bij het gat als de boot op zijn kant ligt. Ik weet niet hoe groot de druk is die er op de houten plug komt maar waarschijnlijk mag je een stevige hamer naast de pluggen leggen.

  Michiel

  Drys Brandenburg
  Moderator
  Aantal berichten: 45

  Ik heb zachthouten pluggen. Maar niet stranden is nog de beste remedie.

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 13

  Die inspectieluiken is wel een goed plan!

  Ik zag gisteren dat het afwateringsgaatje in de rand waar het motorluik op valt (weet niet of dat standaard is), via een stuk slang loost in de bilge. Schiet niet echt op lijkt mij. Nu dacht ik aan een T-stuk o.i.d. in de slang van eerder genoemde kuipafvoer en zo naar buiten laten lozen. Haken en ogen?

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 143

  Martin,

   

  De afwatering is niet standaard. Op de boot van Drys Brandenburg had de vorige eigenaar een dergelijke afwatering aangebracht maar die heet Drys weggehaald omdat het onvoldoende functioneerde (slibde dicht meen ik).

  Losse slang in bilge en dan afpompen is alleen aan te bevelen bij een elektrische bilgepomp met een vlotter. En dan nog heb je liever zo min mogelijk water in je bilge staan ivm vocht in de kajuit en stankoverlast.

  Koppeling op een van de afsluiters kan. Zorg dan wel voor degelijk materiaal en dubbele slangklemmen.

  Drys Brandenburg
  Moderator
  Aantal berichten: 45

  Klopt, hij slibde vaak dicht. Maar ik heb hem wel gehouden, was ook door de plek waar we lagen. De afwatering en afdichting van het motorluik heb ik aangepast, staat ook op het forum. Sindsdien geen druppel water meer in de bilge. Ik heb het afvoertje ontstopt en nu werkt het behoorlijk, maar dat komt meer door de aanpassing in de afdichting van het motorluik.

  Arno Roelofs
  Deelnemer
  Aantal berichten: 91

  Probleem met het realiseren van zo’n afwatering is dat de kuip maar net boven de waterlijn zit en er dus weinig ruimte is om het een en ander deugdelijk aan te leggen, want je wil niet op een onbewaakt moment afborrelen, ook wil  je bijv geen terugloop in je kuip bij ruw weer en bijhorende golven.

   

   

   

   

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.