Home Forums Discussies Kennisbank Advies benodigd materiaal vervangen kajuitbekleding

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • Ronald Blankevoort
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Ik ben van plan de binnenbekleding van de kajuit te vervangen. Betreft een M26.

  Is er iemand die dit project heeft gedaan met Viva cover en heeft advies en tips.

  O.a. over de hoeveelheid te bestellen materiaal (heeft als breedte 137 cm), is het ook wisselend in richting te gebruiken om zo het snijverlies te beperken?

  Advies over te gebruiken lijm en andere tips zijn welkom.

   

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Hoi Ronald,

  Ik heb mijn plafond gedaan met Viva cover (dat denk ik tenminste, leverancier uit Badhoevedorp). Als er geen lijnen op het dessin zitten kun je het in alle richtingen gebruiken. Ik heb het met epoxy geplakt op het board van de plafondplaten. De omslagen aan de achterkant heb ik geplakt met Bisson Tix. Daar ben ik minder enthousiast over: door de zon op het kajuitdak wordt de lijm zacht en laat los. De bekleding van de wanden is destijds wel gedaan met Bisson Kit en blijft keurig zitten.

  De leverancier zal je kunnen informeren over wat je het beste kan gebruiken. Goed ventileren en een dampmasker dragen als je schoonmaakt en plakt. Aceton goed laten uitdampen voor je plakt anders lost de lijm weer op. St Marc is een goede natuurlijke ontvetter.

  succes met de klus

  Luc
  Deelnemer
  Aantal berichten: 13

  Ik heb nu 1 zijde gedaan met schuimbehang. wat voor lijm weet ik niet zo goed. werkt prima alleen rekt het niet zo goed mee. volgende keer ga ik proberen of het met de fohn iets soepeler te krijgen is, zodat het makkelijker vorm te geven is.

  Ronald Blankevoort
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Hoi Michiel,

  bedankt voor je reactie.

  Ga  (proberen) op te meten hoeveel ik precies nodig zal hebben.

  M.v.g. Ronald Blankevoort

   

  Ronald Blankevoort
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Hoi Luc,

  bedankt voor de tip met de föhn.

  M.v.g. Ronald Blankevoort

   

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Hoi Ronald,

  Ik heb even in de inbouwinstructie van het halffabricaat van destijds gekeken. Aanbevolen werd om Bison Kit te gebruiken of andere sneldrogende lijm. Mogelijk zijn er nu betere alternatieven: ik heb ook wel kit uit een spuitpistool gebruikt voor kleine stukken. (Tip: als je de oude lijmresten wil verwijderen gebruik dan een roterende borstel van nylondraden op je boormachine. Zeker als het koud is en de lijm is hard werkt dat als een speer. Op de kennisbank vind je andere tips).

  Ik kan geen oppervlakte of snijplan vinden in de instructie. Kennelijk werden de stukken redelijk op maat gesneden aangeleverd net als het hout. Bijgesloten een foto van de inbouwinstructie. Misschien heb je er wat aan.

  Hou me op de hoogte van je vorderingen. Jouw ervaringen lijken me nuttige informatie voor op de kennisbank.

  Ronald Blankevoort
  Deelnemer
  Aantal berichten: 21

  Hoi Michiel,

  bedankt voor je bijdrage.

  Heb (Google heeft) een stukje vertaald:

  de tip om van onderaf te gaan lijmen is denk ik wel handig om even bij stil te staan.

  Montage-instructies voor kit voor IF

  1.      Lijm het behang/ vinyl op de zijkanten van de romp en vanaf de voorzijde van de kunststof kleerkastbodems, evenals bij de (stapel)bedden. Het behang( vinyl) moet vanaf de bed-ondersteuning worden gelijmd naar de mastbalk/ of tot aan het plafondplaat (indien aanwezig).

  Gebruik contactlijm, maar zorg ervoor dat u het behang/ vinyl vanaf het begin goed positioneert, want het is moeilijk om achteraf te corrigeren

  Michiel Veldkamp
  Deelnemer
  Aantal berichten: 139

  Uit de Kennisbank:

  Na een mislukt experiment met aceton gaf een jachtwerf me het advies met gewone tapijtlijmverwijderaar aan de gang te gaan. Ik heb tapijtlijmverwijderaar van Alebastine gekocht en dit werkte goed (gewoon te krijgen bij Gamma of Provak). Alleen poets je helemaal je schouders aan gort. Ik heb toen van Wolcraft een ronde blauwe schuurborstel van teflon draden gekocht. Dat ding in een accuboor gestoken en op de lijm gezet nadat ik de lijmverwijderaar vijf minuten had laten intrekken. Gaat bij 700 toeren per minuut uit de kunst! Na verloop van tijd loopt de borstel wel vol, maar dat duurde bij mij lang genoeg om de wand aan stuur- en bakboord schoon te krijgen. Na afloop wel goed met water en cif schoonmaken. Draag een goed masker en latex handschoentjes en probeer niet op de bekleding te morsen, want het lost wel op!

  De bekleding heb ik met Bisonkit vastgelijmd en zit na een maand nog steeds, dus ga er van uit dat dat nog wel blijft zitten. Ook de loszittende bekleding in de hondenkooien heb ik met Bisonkit vastgezet en blijft ook zitten (Bart Bakker).

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.