Home Forums Discussies Kennisbank Aanzuigkorf voor bilgepomp fixeren

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • Hans ten Cate
  Deelnemer
  Aantal berichten: 147

  Sinds Olijfje een nieuwe motor heeft die significant lichter is dan de oude Volvo Penta, lijkt het diepste punt voor het aanzuigen van water in de bilge niet meer de hak van de kiel te zijn, maar het deel van de kiel net achter het schot tussen kuip en kajuit. Om vanaf de pomp bij dat punt te komen moet ik de aanzuigslang verlengen. Het lijkt me goed om dan direct een aanzuigkorf met terugslagklep aan het zuigende eind van de slang te zetten. Als die vlak op de bodem van de kiel staat hal je daarmee in voorkomende gevalleb de maximale hoeveelheid water uit de boot. Daarbij heb ik echter een probleem en dat is: hoe fixeer ik de aanzuigkorf….

  • Aan de aanzuigkorf zitten een paar ogen waarmee ik m vast zou kunnen schroeven maar:
   • Ik wil liever niet onder in de bilge gaan voorboren en/of schroeven. Ik heb geen idee wat er onder die boden zit. Staal ? Glasvezel en zo ja hoe dik ?
   • Ik kan helemaal niet bij de onderkant van de bilge. van bovenkant schot tussen kajuit en kuip tot aan de bodem van de bilge is een stuk verder dan de lengte van mn arm.
  • Een mogelijkheid is om met de slang de aanzuigkorf naar beneden te duwen en de slang op een hogere plek te fixeren

  Heeft iemand al eens eerder over dit probleem nagedacht, en is er een mooie oplossing voor ?

  Hans ten Cate

   

  Anoniem
  Inactief
  Aantal berichten: 277

  Ik was daar ook al over aan het nadenken, vergeet niet dat als jij en of bemanning in de kuip zit, dat het diepste punt waarschijnlijk weer naar achteren verhuist. Daarom zou ik het middelen en gaan voor het midden van de bilge.

  Je zou een paar houten, of misschien zelfs glasweefsel blokjes kunnen maken, die verlijmen op de romp met ingedikte epoxy, en dan daar je aanzuigbuis aan vast kunnen schroeven. Je kan zelfs door de blokjes schuin te maken de hoek kunnen aanpassen.

  Drys Brandenburg
  Moderator
  Aantal berichten: 45

  Bij ons zit de zuigkorf los op de bilgevloer. De bevestiging van de slang zit ter hoogte van de schroefas, de spiraal slang drukt de korf naar beneden en wat naar de achterkant van de bilge. Op deze manier kan ik de korf nog optillen, maar zit hij normaal gefixeerd.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.