Home Forums Discussies Kennisbank Verstaging spannen volgen de methode “Janiec” Reageer op: Verstaging spannen volgen de methode “Janiec”

Jeroen
Deelnemer
Aantal berichten: 277

Hallo, hoofdwant en topwant niet met elkaar verwarren, hoofdwant staat tegenwoordig bekend als onderwant!

Dat maakt je verhaal een beetje warrig.

Topwant aan lij los is niet zo erg, als jij je achterstag aantrekt, of veel druk in de zeilen hebt, dan neemt de spanning in het topwant af. de afstand word naar de wantputting word namelijk kleiner! Dat is dus een compleet normaal verschijnsel!

Zet AUB de wanten niet extreem strak, want als je geen knieverstevigingen hebt dan belast je enorm de romp dek verbinding, en ook onnodig de mastblak. Ik heb dit nu meerdere keren gezien, met flinke schade!

Let op: spanning op het want is niet het doel, het doel is de juiste balans hebben in je tuigage. Bij 4 a 5 bft aan de wind is het volkomen normaal dat je lijwanten wat loskomen, compleet los hoeft niet maar los mag best. zolang beide wanten maar in balans zijn.

Dus niet een heel strak topwant, en een heel los onderwant, want dan knikt de mast. Maar als ze beide wat loshangen, en je kijkt naar boven en de mast is mooi recht dan is het geen probleem!

Wat betreft je probleem, ik denk dat je teveel spanning op de topwanten hebt, en te weinig op de onderwanten.