Home Forums Discussies Kennisbank HPX butyltape om schroefgaten gaten in dek en kajuitdak af te dichten Reageer op: HPX butyltape om schroefgaten gaten in dek en kajuitdak af te dichten

Arno Roelofs
Deelnemer
Aantal berichten: 91

Hans, goed verhaal en helemaal mee eens.
Nog als toevoeging op je verhaal..

Een Marieholm heeft een sandwich dek met als tussenlaag hout. Dit is een kwetsbare constructie zeker bij oude boten.
Als je inwatering van het dek wil voorkomen dien je eerst een overmaats gat te boren en dit te vullen met (verdikte) epoxy, en na uitharding opnieuw te boren met de goede maat, hierdoor ontstaat dus een kraag van epoxy die het hout tegen inwateren beschermt als je beslag vroeg of laat toch gaat lekken.
Een andere beproefde methode is om via het origineel geboorde gat met een scherp geslepen inbussleutel in een boormachine het hout in het gat weg te frezen zodat er tussen de twee lagen een vrije kraag ontstaat. Gat van onderen afplakken en vullen met epoxy en opnieuw doorboren.

Heb zo bij onze boot alle bestaande en nieuwe gaten (en dat zijn er veel..) in het dek behandeld en dat is de enige manier om het dek op de lange duur hard te houden.

Ook de gaten van de scharnieren van het vluchtluik verdienden deze aandacht omdat deze in de mastbalk uitkomen… de achterste gaten hiervan heb ik gesloten blindklinkmoeren in gelijmd.

Groetjes van Arno.