Home Forums Discussies Kennisbank Nieuwe zeilen IF Reageer op: Nieuwe zeilen IF

Hans ten Cate
Deelnemer
Aantal berichten: 147

Jan-Paul,

Ik gaf al eens aan dat ik het in mn eerste jaar als IF-zeiler nog nooit nodig heb gevonden om te reven. Toch wil de mogelijkheid graag houden om te kunnen reven.
Bij Olijfje zitten aan weerskanten van het lummelbeslag RVS-plaatjes met reefhaken. Ik heb ze recent gekopieerd voor Paul van den Hoek die dezelfde mast-giek-configuratie heeft en kan zodoende gemakkelijk een foto toevoegen.

reefhaken op Proctorgiek

Om de het reefoog om een van de haken te kunnen slaan moeten de sledes totaan het oog uit de mast. Mis ik wat als ik concludeer dat dat in de oplossing van de havenmeester niet gemakkelijk gaat ? Ik had de plaatjes al wel eens gezien toen je aangaf dat er eerder over het onderwerp was geschreven, maar ik realiseer me nu dat ik vanwege deze gedachtengang bij het reven de oplossing als niet practisch voor mij naast me neer had gelegd.

Reef jij ? en zo ja, hoe doe je dat ? Trek je het reefoog via een blok op het dek zoveel mogelijk naar beneden ? Iets Cunninghamhole-achtigs ?

Ik heb geen foto van de oplossing die ik in gedachten heb om ervoor te zorgen dat en de sledes normaal gesproken in de mast blijven zitten en ik ook redelijk gemakkelijk kan reven zoals ik beschreeft. Het komt neer op het boren van een gat van een mm of 4 vanaf de zijkant van de mast  naar de andere zijkant ter hoogte van de mastsleuf. Daar gaat dan een pen door die simpel geborgd wordt. Blijft dan alleen nog mijn probleem over van het zeil dat bij de mast niet fijn naar beneden zakt. Grootste probleem daarvan is dat geheel niet lekker in de huik past. Dat los ik op met een nieuwe huik die ik toch al wilde aanschaffen.

Over het reven moet ik misschien maar een andere discussie starten. Mn text laat al zien dat ik daar nog een mee aan de slag moet. De foto laat een paar mooie nieuwe haken voor Paul zien, maar liever zou ik het zonder haken doen. Het lijkt me een goed idee om eens oplossingen te gaan verzamelen, beschrijven en ergens beschikbaar te maken. Marieteam, Kennisbank iod.

Groet, Hans ten Cate