Home Forums Algemeen Rolfok Reageer op: Rolfok

Maarten Rader
Deelnemer
Aantal berichten: 20

Hoi Marcus,
Het is een Selden Furlex S100. Het systeem bestaat uit een trommel onderaan je verstaging en geleide blok waaraan je de genua hijst. De genua heeft in pees ipv leuvers die je invoert in een rails.

Je stag, of eigenlijk een nieuwe stag want hij is korter dan je huidige stag, loopt door de rails. Die rails is niet aan 1 stuk maar bestaat uit delen die in elkaar geklikt zijn. Ik kreeg het niet meer los en heb het met bruut geweld doorgeknipt op een verbindingsstuk, inclusief de stag. Als je deze zou overnemen heb je nieuwe rails nodig en een nieuwe voorstag (die stag dus sowieso). Ook zal je huidige genua niet passen, nog los van het feit dat die waarschijnlijk leuvers heeft. Een genua geschikt  als rolgenua heeft wat extra verdikkingen, waarschijnlijk zodat deze beter rolt. Ik heb ook nog de genua liggen trouwens. Ik heb nog de geleide rolletjes die je aan je scepters kunt vastmaken om de lijn naar achteren te brengen. Idealiter monteer je daar een klem (die ik ook nog heb maar die zit nog op de boot).

Er zit een stikker op van tuigerij Hans Jansen uit Alphen ad Rijn, die kan je waarschijnlijk aan de onderdelen helpen.

Ik zag dat je je hebt ingeschreven voor zomeravondwedstrijden. Leuk! Het is hartstikke handig zo’n furlex, bijvoorbeeld als je alleen zeilt, maar de performance gaat er niet op vooruit. Een kortere voorstag betekent ook een (iets) kleinere genua wat voor mij de reden was om het er af te halen. Er zijn ook systemen waar de trommel onderdeks zit waardoor je het verlies niet hebt maar die zijn vrij prijzig. Adri vd Velden (Spotgaai) heeft er een gemonteerd. Wel super mooi.