Nieuws

/Nieuws
Nieuws 2020-01-03T15:36:27+01:00

Workshop ‘Calamiteiten aan boord’

3 januari 2020|

Uitnodiging
Het bestuur van de Stichting Federatie Polyclassic Zeiljachten nodigt u uit voor een Workshop ‘Calamiteiten aan boord’

Iedereen zal in meer of mindere mate aandacht besteed hebben aan veiligheid aan boord. Toch is het de vraag of je de juiste zaken hebt (of mist) en wat je doet als de nood aan de man is. In deze workshop calamiteiten aan boord besteden we hier aandacht aan.
Zaken als blusmiddelen, is gas gevaarlijk, een ontploffing van een gastankje, gebruik blusdeken, de hitte ontwikkeling bij brand in een afgesloten ruimte zijn zaken die we zullen ervaren. Ook eigen vragen zullen we behandelen.

De workshop zal worden verzorgd door Marcel Uijl van Safety Care Opleidingen B.V.
Gezien de aard van de workshop adviseren wij om samen met uw zeilpartner te komen!

Datum : Zaterdag 8 februari 2020
Plaats : R&ZV Naarden
IJsselmeerweg 6
1411 LV Naarden
Aanvang : 10.15 uur en 13.00 uur (optie)

Maximum : Er is plaats voor maximaal 24 deelnemers per keer
Kosten : Met een bijdrage van de FPC kunnen we jullie deze workshop
aanbieden voor € 15,- pp

Aanmelden : Per mail aan eluken@ziggo.nl ovv van naam deelnemers en
scheepstype. Graag daarin uw contactgegevens vermelden (email en
telefoonnummer). De aanmelding sluit op 1 februari.

Betaling : De aanmelding is definitief na ontvangst van de betaling. Storten op NL65 INGB 000 648 3397 t.n.v. Stichting Federatie Polyclassic
Zeiljachten ovv workshop calamiteiten.

Belangrijk : We verwachten veel belangstelling dus wie het eerst komt, het eerst maalt. Mochten we dit verkeerd hebben ingeschat dan zullen van 2
naar 1 workshop overgaan. Daarom is het van belang dat we over de
juiste contactgegevens beschikken om u te waarschuwen

Workshop ‘Gelcoat reparatie en polijsten.

3 januari 2020|

zaterdag 18 januari (scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel, Warmond)

Op zaterdag 18 januari is er een workshop Gelcoat reparatie en polijsten. In deze workshop leer je hoe je een romp weer opnieuw kunt laten glimmen.
Aan bod komen: theorie achter polyester en gelcoat; Wat speelt er bij mengen/wegen/meten/mixen, opbouw van de lagen en het verhelpen van problemen. Aan de slag: kleur mengen, gelcoat reparatie, polijsten schuren en poetsen  

De cursus wordt verzorgd door Rob van Mourik

Plaats is scheepstimmerwerf ‘Klaas Hennepoel’ in Warmond, een locatie die ook zonder het bijwonen van een workshop de moeite waard is. Adres: Haarlemmertrekvaart 2C, 2361 PB Warmond.

Om 10 uur gaat de werf open. Om 10.30 begint de workshop. Verwachting is dat de workshop tot ongeveer 15.30 duurt.
 
Kosten zijn €30 pp. Er is plaats voor 25 cursisten.
De inschrijving gaat via aanmelding bij de Secretaris van de NMV,
Voor vragen over de workshop is Hans ten Cate beschikbaar: 06 3313 2103
Inmiddels is het maximum aantal deelnemers bereikt. Je kunt je nog wel inschrijven, maar je komt dan op de wachtlijst.

Jaarvergadering en Nieuwjaarsborrel 2019

3 januari 2020|

Het bestuur van de Nederlandse Marieholmvereninging nodigt u uit voor de jaarvergadering op: 
Zaterdagmiddag 11 januari 2020
Locatie: GSV De Vrijbuiter, Oud Loosdrechtsedijk 137,  1231 LT Loosdrecht  

We hebben weer een interessant programma samengesteld, waarbij alle zeilers aan hun trekken komen. Hoor de ins en outs van kampioensteam Verdel en Jur Pels van de Toerzeilers neemt ons mee het Wad op. Ook is er weer de tweedehandsmarkt: dus heb je overtollige bootspullen, handboeken en dergelijke neem ze dan mee! En gelegenheid om elkaar te ontmoeten, plannen te maken en ervaringen uit te wisselen tijdens de Nieuwjaarsborrel en het diner.

Programma:
13.30   Inloop en tweedehands markt
14.00   Interview met de kampioen 2019: Hanz Zwart interviewt Team Verdel
14.30   Algemene Ledenvergadering NMV 
16.00   Nieuwjaarsborrel – presentatie films en foto’s 2019 
17.00   Lezing ‘Via het Wad naar het oosten’ door Jur Pels
18.30   Diner   

Voor het dinner wordt een eigen bijdrage € 20 p.p. gevraagd (te voldoen op de dag zelf). 
Aanmelden kan door op deze LINK te klikken en de mail te versturen.
Graag aangeven of je naar de jaarvergadering, het diner of beiden komt! Aanmelden voor het diner kan tot en met zondag 5 januari.

Log in om de AGENDA en NOTULEN van de ALV van vorig jaar te kunnen bekijken!

Het bestuur van de NMV: Hanz, Francesca, Wouter, Michiel en Pau

Ledenmiddag De Barg – zaterdag 2 november, 14:00-17:00, Boskoop

16 oktober 2019|

Denk mee over de ontwikkeling van de vereniging

Deze middag is bedoeld voor alle Marieholmliefhebbers die de vereniging een warm hart toe dragen, om mee te denken met het bestuur en plannen te maken in een ontspannen sfeer. Het bestuur wil graag met jullie nadenken over het borgen van de technische kennis binnen de vereniging, de vernieuwde website,  de eenheidsklasse, een tocht over zee en het internationaal Marieholmevenement. Het is bij uitstek dé gelegenheid voor nieuwe leden om andere leden te ontmoeten en vragen te stellen over je schip. Heb je foto’s die je wil laten zien, zet ze op een stick of je telefoon en neem ze mee.

Op zaterdag 2 november start de inloop om 14.00 uur in de verbouwde hooiberg. Het programma start om 14.30 uur. Voorzitter Hanz Zwart en Michiel Veldkamp zorgen voor een interactieve bijeenkomst. 

Vanaf 16.30 uur begint de borrel en daarna volgt een heerlijke Hollandse warme maaltijd. Voor het eten en drinken vragen we 10 euro.

Voor een goede organisatie is het plezierig én noodzakelijk je aan te melden. Stuur een mailtje naar secretaris.nmv@marieholmvereniging.nl

Adres van De Barg:
De Oude Wijk 11
2771 WT  Boskoop

Ga hier het tuinpad op en probeer je auto ergens te parkeren op een van de parkeerplaatsen en loop dan verder door naar achteren naar de hooischuur De Barg.

Deelname Marieholm IF’s aan ONK ORC4 Muiden groot succes!

24 september 2019|

Sister Ray van Hans Verdeel wint afgetekend in een veld van 24 deelnemers. Drie van de vier deelnemende IF`s eindigden op de plaatsen 1,5 en 6.

Vrijdag tijdens de verplichte middenlangebaan werd de toon al gezet door een duidelijke overwinning van de SisterRay in een zeer wissellend verlopen race, die begon met licht weer aan de wind en tijdens het spirak schoof het hele veld weer in elkaar door opkomende wind.
Zaterdag vier pittige races up/down in middenweer met veel wisselingen aan de top behalve dan bij SisterRay. Yansa en eeve deden ook goede zaken en zaten rond de derde en vijfde plaats.
Zondag lichter weer en drie up/down races waar SisterRay alleen maar haar positie versterkte en Yansa en eeve van plaats wisselden.
Bas de Natris met z`n Hippo zat in de achterhoede en had ook nog pech met zijn fokkeval.
Ook de onderlinge strijd was er niet minder om en het gebeurde twee keer dat de drie kemphanen tegelijkertijd de bovenboei ronden, met spannende spirakken als gevolg.
Daarnaast was het natuurlijk een galerij van bootjes van “enige” leeftijd die optimaal en met veel liefde en tijd gekoesterd worden zoals we dat zelf herkennen in de Nederlandse Marieholm Vereniging. Sommigen met verrassende prestaties zoals een Samourai MK1 (nooit van gehoord) die het de IF`s nog knap lastig maakten of een mooie Elvstrom 1/4ton die aan de wind hard en hoog ging, Verder warenen er Hylke Steensma met zijn BlackPearl, een Extra Paulette , een Zeeton, Sprinta en Sprinta Sport. Peter Sluimer was er met z`n prachtige Minitonner, en een plakhouten romp van Dick Zaal en de zeer snelle Robber 3E. Alle werden duidelijk net zo fanatiek werden gevaren als de IF.
En dat alles verenigd in één klasse die het mogelijk maakt tegen elkaar te racen, wat ons betreft een aanwinst in de racekalender. Het lastige tijdens deze races was dat je geen enkel idee hebt hoe hoe je positie is in het veld terwijl dat met de eenheidsklasse zeer duidelijk is.
De laatste race hebben we (eeve) tot onze verrassing gewonnen bijvoorbeeld. Niettemin was Sister Ray een duidelijke winnaar met 13.5 punten met 26 punten voor nummer twee.
Naast het feit dat we een geweldig weekend hebben gehad met mooie races, zeer goed comité en prachtig weer is dit een aanrader voor alle IF`s om een eenheidsmeetbrief aan te vragen en deel te nemen aan dit soort wedstrijden.Het i s duidelijk dat de IF z`n faam als uitstekend varend jachtje volledig waar maakt.

Adri van der Velde

Uitslag op https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/ZZR19…

Sister Ray kampioen ORC4

Foto’s Zomerevenement online

1 augustus 2019|

foto Chris Lansink
foto Chris Lansink

De foto’s van de wedstrijden op zondag genomen door Chris Lansink staan op zijn Flickr-pagina. Klik HIER voor de link.
We vinden het leuk als je je favourite foto aanwijst of commentaar achterlaat.

Voor het eerst: Sprintwedstrijden IF op de Kaag

28 mei 2019|

De Yansa deed het goed de eerste dag

Op zaterdag en zondag 25 en 26 mei zijn op de Kaag de eerste Marieholm sprintwedstrijden gehouden in samenwerking met KWV De Kaag. Wat een jaar geleden begon als een idee aan de bar, is eind mei gerealiseerd: een officieus Nederlands Kampioenschap Sprint voor de groeiende Marieholmklasse.

Door het uitblijven van wind begonnen de wedstrijden op zaterdag met een uitstel van 2,5 uur en startte de eerste race om 14:00 uur met lichte wind. De Yansa startte meerdere malen bij pin-end, maakte een lange stuurboordslag en profiteerde maximaal van een bovenboei die niet helemaal in de wind lag. Bij de start van de zesde race probeerde de Moody Blue overmoedig om tussen startschip en de stuurboordboeg van Sister Ray te komen. De manoeuvre pakte anders uit dan zij verwachtten: de boot kon niet wegkomen tussen de andere schepen en raakte het nieuwe startschip, waarvoor deze races als pilot golden.

De rustige weersomstandigheden bleven de zaterdag de hele dag voor de zeven wedstrijden die gevaren werden. Hoe anders was de situatie op zondag: een zuidwestelijke windkracht tot 27 knopen daagde bemanning en materiaal uit om uiterste inspanning te leveren. De eerste races gaven eenzelfde beeld in uitslag als zaterdag, maar na de lunch veranderde er veel. De Yansa, leider in het klassement tot dan toe en winnaar van de zomeravond- en winterwedstrijden en Nakaag, viel terug in het klassement. Een wissel van genua naar high aspect fok van de Mission IF Possible bleek een slimme zet. De Mission IF Possible wist bij de sterke wind de laatste races veel hoogte en snelheid te houden en kon hierdoor als leider van het klassement het weekend afsluiten.

De winnaars van het weekend: Mission IF Possible

Zowel KWV De Kaag als de Nederlandse Marieholm Vereniging kijken terug op een  geslaagd evenement. Het hele weekend is er op een sportieve en gezellige manier gezeild op een prachtige locatie, zaterdagavond genoten de zeilers van een heerlijk Captains dinner en werden ambities uitgesproken voor een herhaling van het evenement volgend jaar!

Dus ook voor Marieholm-zeilers geldt: Graag naar de Kaag!

Uitslag: top drie:

  1. Mission If Possible     – Hanz Zwart
  2. Sister Ray                  – Hans Verdel
  3. Red Devil 2.0             – Rino van Schie

Tekst: Pippijn Wijnhoven (voordekker Yansa)

Foto’s: Ralph Holland en anderen

meer informatie

gehele uitslag op de website van KWV De Kaag.

Marieholmtreffen Sneek

26 mei 2019|

In navolging op het succesvolle treffen in zuid verleden jaar, organiseerde de NMV 10 en 11 mei een laagdrempelige ontmoeting voor leden in Friesland. 24 leden kwamen naar Sneek en 8 boten waren in de haven van jachtwerf Kuiper aanwezig. We waren nieuwsgierig naar de Nieuwe IF maar die was nog niet afgeleverd. Wel waren er demonstraties masttrim en takelen met een strop. Ook werd aandacht besteed aan het achteruitvaren met een Marieholm. ’s Zaterdagsmiddags werd met elkaar gezeild op het Sneekermeer; opstappers werden verdeeld over de boten. De omstandigheden waren perfect. Het was erg gezellig en de deelnemers raakten niet uitgepraat over de bootjes.

Nogmaals dank aan Jachtwerf Kuiper voor de gastvrijheid en de organisatie.

Meer foto’s staan onder Evenementen/foto’s

En op de Flickr fotosite van de vereniging, zie hier

IF-zeilers opgelet! De IF is toegelaten als One Design in de ORC

8 maart 2019|

 IF als One Design in ORC 4

ORC is een ratingsysteem op basis waarvan verschillende boten tegen elkaar kunnen zeilen de rating is veel nauwkeuriger dan de SW-rating waarbinnen de IF’s nu vallen als je mee doet aan een ‘gemengde’ wedstrijd.

Dit is goed nieuws want een ORC meetbrief biedt de mogelijkheid om met een eerlijke rating in een sterk wedstrijdveld te zeilen.

Het Watersportverbond heeft op basis van de klassenvoorschriften een standaard rating kunnen opstellen.  Adri van de Velde heeft  informatie aangeleverd vanuit de klasse regels. De boten die hieraan voldoen kunnen een ORC meetbrief aanvragen op basis van deze gegevens. Momenteel is er een actie van het watersportverbond waarbij het eerste jaar  een owners declared meetbrief 25 euro kost. klik op deze  link

De IF-boten die hier gebruik van willen maken kunnen het aanvraagformulier invullen en zullen dan een meetbrief krijgen op basis van de one design regels

voorbeeld meetbrief ORC voor IF one design de gegevens uit deze voorbeeld meetbrief kan je gebruiken om  je ORC-rating aan te vragen

KNZ&RV Muiden heeft dit jaar een NK ORC 4 aangevraagd mede dankzij de revival van de  kwartonnerklasse.

NK ORC 4 is van 20 t/m 22 september 2019

Foto’s zomerevenement Hoorn

15 juli 2018|

Een drietal prachtige fotoreportages van Michiel Veldkamp, Chris Lansink en Selma ten Cate zijn te vinden op de website onder het tabblad evenementen/foto’s.

Spring naar toolbar