Op deze pagina vind je fotoalbums van eerder georganiseerde evenementen van de Nederlandse Marieholm Vereniging.

Advertenties

Overzicht evenementen

No events

Foto galerij

KlaasWiersmaIMGL1038.jpg

Introduction in English

gb20vlagwapperend engels

Nieuws

Twaalf volt gevaarlijker dan 220!

Workshop 'Elektra aan boord'  (Polyclassics)

 accuDE KAAG - Veel zekeringen aanbrengen, gescheiden stroomcircuits aanleggen en zorgen voor een goede noodstroomvoorziening; dat helpt om de elektra aan boord beheersbaar en veilig te houden. Dat dit letterlijk van levensbelang kan zijn, besef je pas goed bij de workshop Elektra aan Boord die op 30 maart plaatshad.

Voor negentien belangstellenden hield Gert Stap die zaterdag een presentatie in het clubhuis van Koninklijke Watersport Vereniging De Kaag. De organisator, platform Polyclassics, kreeg leden uit alle windstreken van de polyester klassieke zeiljachten, van Contessa's tot Vega's en natuurlijk ook enkele Marieholmers.

Het belang van een veilige stroomvoorziening aan boord onderstreepte Stap (zelf een Vega-zeiler) met een dia van totaal gesmolten bedrading als gevolg van kortsluiting. ,,Dit gebeurde op zee bij een zeiler. Licht, navigatie en motor vielen uit. Dikke, oranje rookwolken kwamen van het jachtje af. Het was gelukkig overdag. Je moet er niet aan denken wat er 's nachts zou zijn gebeurd.'' 

Lees meer: Twaalf volt gevaarlijker dan 220! 

Je kunt er weer een touw aan vastknopen

Verslag workschop Moderne Splitstechnieken.          Door Bas Verschoor.

ROELOFARENDSVEEN - Of het nu een landvast heet, een schoot, dirk, keesje, val, neerhaler, of grootschoot: het zijn lijnen om vast te maken, aan te trekken of om te vieren. Vervolgens gebeurt er wat op je zeilboot. Zo simpel kon het zijn. Na de NMV-workshop 'Lijnen aan boord' weet ik beter. En splitsen we vol goede moed een Dyneema softshackle.

instructie zaal2_200De workshop op zaterdag 25 februari vindt plaats in het majestueuze clubgebouw van watersportvereniging Braassemermeer in Roelofarendsveen. De achttien deelnemers genieten niet boven in het restaurant van het betoverende uitzicht, maar workshoppen in een zaaltje beneden. Voor de presentatie van Jan-Willem Polman, oud-Marieholm-schipper, wereldreiziger en nu baas van www.lijnenspecialist.nl, moet je je kop er wel bij houden.

 

Lees meer: Je kunt er weer een touw aan vastknopen 

Gadgets voor de Marieholm - Apps voor de Ipad

cid_daeb4bb2-f645-44ae-a9b0-11473f8e3f09Sinds enkele maanden heb ik een Ipad met Wifi en 3g. Dit betekent dat je draadloos kan internetten als Wifi wordt aangeboden (bijvoorbeeld bij havens) of via het mobiele telefonie netwerk (3g). Ik heb geen continu internet contract maar betaal per dag. Inmiddels zijn er meerdere aanbieders (simyo, tele2) die voor een bedrag per dag internet via het mobiele telefonie netwerk aanbieden. Daarbij ben ik ook op zoek gegaan naar leuke software voor op het water of thuis.

Lees meer: Gadgets voor de Marieholm - Apps voor de Ipad 

Video Edam

De video van Edam 2009 is hier bij wijze van demo ook beschikbaar:

13 maart 2010: De NMV gaat deelnemen in het Platform voor PolyClassics.

Eigenarenorganisties van polyester kajuitzeiljachten uit de jaren ’60 en ’70, waaronder de Nederlandse Marieholm Vereniging, hebben een platform voor de belangenbehartiging van deze klassieke zeiljachten opgericht. Doel van de eigenarenorganisatie is het voortbestaan van hun varend erfgoed zeker te stellen." ZIE HET PERSBERICHT en onder links Polyclassic Organisaties.

23 februari 2010: De NMV workshop "Regels voor het Wedstrijdzeilen" druk bezocht.

De NMV heeft op zaterdag 20 februari 2010 een middag over de regels tijdens wedstrijdzeilen georganiseerd. Op dit droge winterevenement zijn 23 actieve zeilers af gekomen.
Jan Willem van Weezenbeek (met zijn jaren lange ervaring als international judge en race officer) heeft na een korte inleiding dit gezelschap de hele middag bezig gehouden met  en verschillende cases. De zeilers waren erg leergierig en vele vragen werden beantwoord.
Conclusie van deze leerzame middag: niets is zoals het lijkt.
Dat het boekje wedstrijdregels heeft hierbij een toegevoegde waarde met zijn definities (wat is ruimte, merktekenruimte, juiste koers etc.) en de regels om het spelletje juist te kunnen spelen (hogere nummers gelden boven lagere nummers) werd ook voor iedereen duidelijk.

16 januari 2010: ALV NMV met lezing over "motorvaren en Marieholm een succes"

Zaterdag 16 januari 2010 is de jaarlijkse ALV bij de WV Braassemermeer in Roelofsarendsveen gehouden. De ALV werd voorafgegaan door de lezing over "motormanouvreren met de Marieholm" gepresenteerd door Martiene van de Veen. De opkomst was goed en de lezing werd kritisch gevolgd door een gemotiveerd publiek.
Na de lezing de jaarlijkse ALV waarin een moment stil werd gestaan bij het overlijden van ludo. Na de verslagen van de commissies werd de enquete werd gepreserteerd door Hanz Zwart. Het het bestuur werd herkozen met Igle Berghuis als nieuwe voorzitter en waarnemend penningmeester en Paul van den Hoek als secretaris. De voorzitter heeft na 10 jaar eindelijk de beschikking gekregen over een echte voorzittershamer die hem is aangeboden. Hanz Zwart won de NMV jaarprijs. De winnaar verzocht de vergadering de prijs naar Ludo te vernoemen voor zijn inzet en toewijding voor de zeilsport. De vergadering stemde met het voorstel in.
De vergadering werd afgesloten met een gezamelijke maaltijd om 18:30 uur.

5 januari 2010: Enquête NMV: Een hoge deelname door leden van de NMV.

De NMV heeft een enquête uitgezet onder haar leden. Hanz Zwart heeft hierin samen met het bestuur het voortouw genomen. Ongeveer 70% van de leden heeft gereageerd wat een uitzonderlijke hoge score is. Dit geeft tevens aan dat de marieholmzeilers zich betrokken voelen bij hun vereniging.
De uitslag van de enquête heeft u kunnen lezen in de MarieTeam 2009.

11 december 2009: Ludo Knegtel (bestuurslid NMV) overleden.

Ludo Knegtel is 11 december 2009 overleden. Door zijn ziekte is hij een paar maanden geleden al gestopt met zijn functie als secretaris van de NMV.
Ludo was een toegewijd en goede zeiler die samen met zijn stuurvrouw en levenspartner Hella vele wedstrijden met de Jadan II (hun Marieholm IF) hebben gewonnen. Door zijn enthousiasme en zeilervaring heeft Ludo het wedstrijdzeilen binnen de NMV op een hoger niveau gebracht. We zullen zijn inzet en aanwezigheid missen.

21 oktober 2009: Dieselmotoronderhoud IF van Ferdinand Postma een daverend succes

Ferdinand Postma (bestuurslid portefieulle techniek) heeft het initiatief genomen om een instructie dieselmotoronderhoud  te organiseren. Alle leden zijn per email geinformeerd. Deze oproep werd van Friesland tot België beantwoord met positieve reacties. De vooraanmeldingen waren dusdanig dat er een derde dag gepland moet worden.
Daarom zal er in november één dag en in maart twee dagen worden georganiseerd.

7 september 2009: Wedstrijden op de Westeinder: veel wind (Za) of ideaal zeilweer (Zo).

Zaterdag 5 en zondag 6 september werden er door de WZW op de Westeinder weer de open wedstrijden "rond en plat" georganiseerd. Een gezellig evenement en de Marieholm is als klassieker was van harte welkom. De Marieholms hadden met 5 deelnemers een eigen start (samen met een folksboat).  De Marieholms konden het prima hebben met een gereeft grootzeil en een fok maar het startschip bleef niet op het anker. De wind stond over een behoorlijke lengte over de westeinder wat ook golfslag tot gevolg had. Maar of het de golven of het anker de boosdoener was laten we maar in het midden. De wedstrijdleiding besloot om de wedstrijden voor de Zaterdag af te blazen. En met een flinke 5 Bft met uitschieters naar een 7Bft (32 kt) was dat verstandig. Wedstrijdvaren is anders dan toeren.
Maar zondag was het perfectzeilweer en zijn er drie wedstrijden gevaren. Er kon zelfs worden gespinakerd. Altijd leuk om oo voor de wind actief te zeilen. Hanz Zwart was met zijn oranje Marieholm IF-possible de beste. Volgend jaar met meer Marieholms naar de Westeinder? We zullen het zien.

20 augustus 2009: NMV-evenement in Edam geslaagd (nu met verslag).

Het 9e Marieholm-evenement in Edam is met negen wedstrijden een geslaagd evenement te noemen. Hanz Zwart was de grote winnaar met de IF "Mission IF Possible" en een goede tweede was Age Smit met zijn IF "Stormy Monday". Michel Zandbergen behaalde de derde plek als beste M26 met de "Yemanja". Ook veel dank aan Bart en Sietke voor de organisatie van  het evenement. Er volgt nog een verslag maar de reacties waren zeer positief. Volgend jaar wordt een lustrum voor dit evenement en er wordt extra aandacht besteed aan de organisatie. Er worden ook veel deelnemers verwacht. Zodra de datum vaststaat is zal dit per email bekend worden gemaakt. Dus houd alvast rekening met een datum ergens rond het tweede of derde weekend in augustus.
Verslag van het Marieholmevenement Edam 2009 (Age Smit).
Voor de uitslagen van het Marieholmevenement 2009 zie: daguitslagen of totaaluitslag.
Voor de fijnproevers nog de uitslagen met gecorrigeerde tijden (incl. de formule en SW factor).

4 augustus 2009: Zes deelnemers met IF of M26 op de DCYR/SCYR (22-26 juli 2009)

Tijdens de Dutch Classic Yacht Regatta (DCYR) hebben de Marieholms voor de derde keer meemeegedaan als boottype (alleen de IF en M26). Ze hebben gezeild in de klasse Klassiek Plastiek en deden dit zeer succesvol. Er hebben zes Marieholms zich gevaren. De eerste prijs, de plastic beker, ging naar de "Marie" (de M26 van Jan Ketting). Hanz Zwart heeft een kort verslag gemaakt.

10 augustus 2009: Duo Marieholms doen rondje Vlieland (1& 2 augustus 2009)

Het rondje Vlieland is gevaren. Helaas zijn er drie boten afgehaakt en bleef er een duo over. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het maakt het zeilen op open zee en de ervaring niet minder. Wouter Versluis heeft een kort verslag met 2 foto's gemaakt.

22 mei 2009: De Mission IF-Possible in de ANWB Waterkampioen

Hanz Zwart is geïnterviewd door de redactie van de ANWB Waterkampioen over de Marieholm IF. Hij heeft gereageerd op de oproep (geplaatst op deze site). Er is een uitgebreide fotoreportage met een goed verhaal.
De Marieholm "Mission If-Possible" als artikel in de ANWB Waterkampioen.
De Waterkampioen is verschenen op vrijdag 22 mei 2009 (10e editie).

 

26 april 2009: De "Voorkaag" is gevaren door vier Marieholms

De "Voorkaag" is gevaren door vier Marieholms. De eerste dag was het licht weer maar in de middag trok de wind behoorlijk aan. Er zijn 2 wedstrijdjes gevaren. De zondag was het windstil en hing de ap-vlag (rattestaart, uitstel) in top. Uiteindelijk werd om 11:30 de wedstrijd afgeblazen. We hebben gezamelijk geluncht (uitsmijters) en Marc heeft de prijzen namens de Marieholmklasse in ontvangst genomen.
Hans en Arend Verdel hebben gewonnen in de Asjemenou, Marc Fluttert met bemanning in de Skidbladnir was goed voor een 2e plek, Michel Zandbergen met de Jadan (experiment: boot van Ludo Knegtel) werd 3 en Bram de Combe met de Yellow Mellow eindigde op een 4e plaats. Bij de Nakaag hopen we op meer deelnemers.

 

7 maart 2009: De ALV van de Nederlandse Marieholm Vereniging

De ALV van de NMV is  gehouden op zaterdag 7 maart bij WV de Braasemermeer in Roelofarendsveen, een prachtige nautische locatie. De vergadering is om 14:30 gestart en om 17:30 afgesloten. Helaas is er nog geen nieuwe voorzitter maar wel een nieuw bestuurslid. Hans Verdel gaat de post Evenementencommissaris bemannen. Igle Berghuis neemt als waarnemer de post van voorzitter voor zijn rekening.
De jaarprijs ging naar Hans Verdel (een half-model als wisselprijs en een stormparaplu) en als 2e plaats naar Hanz Zwart (een paar landvasten). Henk Veerdig kreeg een prijs (een nautische passer) als waardering voor het elk jaar weer organiseren van de tocht naar Engeland en Rondje Vlieland. Hij vertrekt voor 3 jaar naar Nepal om daar andere nautisch werkzaamheden te verrichten: watervoorzieningen aanleggen.
De vergadering werd afgesloten met een boeiende lezing over bootverzekeringen door DOV-verzekeringen. De zin en de onzin werden duidelijk gemaakt en waar je bij een verzekering op moet letten behalve de premie: nl. de polisvoorwaarden.tot uiterlijk 17:30. Onder het genot van een drankje en een lekker maaltijd werd lekker bijgekletst over onderhoud aan boten en de plannen voor komend seizoen.

 

4 februari 2009: Workshop schuren, polijsten en poetsen aan boten (13/14-03).

De van Rossum ijzerhandel in Zwolle organiseert op 13 en 14 maart in samenwerking met Festool een workshop schuren, polijsten en poetsen aan boten. De toegang is gratis.

30 september 2008: Nakaag voor Marieholms een drijfpartij

De nakaag was met weinig tot geen wind op de zaterdag een drijfpartij. Er is één start geprobeerd maar na het tweede rak zijn de wedstrijden van alle klassen afgebroken. Zondags is er om 14:00 uur één wedstrijd gevaren met een beetje wind en dat was het.
Er waren vier Marieholms aan de start. Hanz Zwart (Mission Ifpossible) was de winnaar.
We hopen tijdens de voorkaag in 2009 op beter weer.

 

7 september 2008: evenement op de Westeinder (6-7 september) zeer succesvol.

De stichting WZW heeft in het weekend van 6 en 7 september in Aalsmeer een zeilevenement voor plat/rondbodems, Marieholms,  H-boten en andere scherpe jachten georganiseerd. Er hebben zes Marieholms meegedaan waaronder een nieuw lid. Ook 2 leden die zich hadden ingeschreven bij de bemanningsbank waren aanwezig om te bemannen.
Zaterdag stond er een lekker zuiden windje kracht 5 (18-20 knopen) met uitschieters naar 6 en werden er twee wedstrijden gevaren. Het ging sportief maar er was uitdaging en strijd op het water wie er het snelst was. De finishtijden lagen dicht bij elkaar. 's Avonds geborreld en gezellig met z'n alle een schippersmaaltijd gegeten.
Zondag was er iets minder wind (16 knopen) maar was het nog steeds vlagerig. De spinakers bleven in de zakken.
Hanz Zwart met de mission IFpossible (IF) was de grote winnaar gevolgd door Hans en Arend Verdel op een tweede plaats met de Asjemenou,(M26).
Daan Bakker (nieuw lid) kreeg een prijs voor de mooiste start.
Aan het eind van de middag ging vier Marieholms weer richting Braasem en Kager Plassen. Het weer was bar (veel wind en stortregens). Iedereen is veilig in de haven aangekomen.