Historie van de Marieholm en de NMV

Op deze pagina leest u de geschiedenis en het ontstaan van de Marieholm (IF) en de Nederlandse Marieholmvereniging.

Deze Zweedse zeiljachten zijn tussen 1967 en 1984 op de Marieholm-Bruk werf gebouwd.
Er zijn 7 verschillende types, van 16 tot 33 voet. Ook zijn er onlangs in Nederland nog een aantal M33 class jachten gebouwd.
De NMV is op 01-01-2001 door een aantal enthousiaste IF- en M26-zeilers opgericht. Jaarlijks organiseren we het Nederlands Marieholm Kampioenschap. Er worden dan wedstrijden en toertochten gezeild, ook is er ruimschoots de gelegenheid om informatie uit te wisselen. Daarnaast haken we aan bij verschillende lokale evenementen , verdeeld door het land (zie evenementen).  De vereniging houdt zich verder bezig met de technische aspecten, restauratie en algeheel onderhoud. Natuurlijk zetten we ons ook in om de beste en voordeligste leveranciers van buiskappen, zeilen en te vinden.