zeilen met genaker

//zeilen met genaker
zeilen met genaker 2019-09-20T10:52:09+02:00

Home Forums Discussies Kennisbank zeilen met genaker

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • Wim Kramer
  Bijdrager
  Post count: 2

  Ik overweeg om op korte termijn een genaker aan te schaffen, ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen en ook hoe e.e.a. technisch opgelost is. Hoe kan je een degelijke bevestiging maken voor aan de punt? Bij voorkeur alles buiten de preekstoel om lijkt mij, maar een boegspriet op een IF zie ik niet zitten.Heeft iemand suggesties?

  Groet Wim Kramer

  Jasper Sterrenburg
  Bijdrager
  Post count: 4

  Beste Wim,

  Toen ik de boot heb gekocht zat er bij mij destijds ook een gennaker bij. Zeker met solozeilen is deze gemakkelijker te bedienen dan de gebruikelijke spi, aangezien er 1 schoot minder in gebruik is. Bij mij zit de halslijn van de gennaker wat provisorisch bevestigd aan de onderzijde van mijn voorstag, net onder de furlex. De vorige eigenaar heeft hier tussen de twee strippen simpelweg een knoop gelegd. Dit heeft als nadeel dat de halslijn niet vanaf de onderzijde bediend kan worden en dus met het val gedaan moet worden.

  Het is misschien mogelijk om een blokje aan de voorzijde van het stag te plaatsen, waardoor je een lijn naar achter kan laten lopen, echter heb ik hier verder nooit echt bij stil gestaan.

  Let voor de rest goed op voor welke windhoek je de gennaker wilt gaan gebruiken, die van mij is meer geoptimaliseerd voor ruime tot halve wind. Je kan hier met grootzeil erbij dus eigenlijk nooit echt lekker voor de wind mee zeilen, meestal tot maximaal 150 graden als het wat door waait.

  Foto’s van dichterbij heb in nog niet op mijn telefoon staan, maar mocht je meer interesse hebben dan maak ik deze nog.

   

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Spring naar toolbar