Home Forums Discussies Kennisbank Nieuwe kaljuitvloer Olijfje

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 132

    Vorig jaar hebben we Olijfje gekocht omdat de boot in prima staat was terwijl er overduidelijk nog nooit wezenlijk aan geknutseld was. Alles was nog zoals bij de levering. Maar niet alles overleeft natuurlijk 40 jaar. De mooie oranje-geruite kussens waren helemaal versleten en ook de kajuitvloer was gewoon lelijk geworden. De kussens hebben we direct aangepakt omdat slapen aan boord veel prettiger is op gevulde kussens. De vloer is nu aan de beurt.

    Bij de keus van de vloer waren er een paar opties:

    – een geschilderde vloer. Ik kan me goed voorstellen dat een vrolijke kleur met een krasvaste verf een gezellige kajuit oplevert

    – een vloer met een teakhouten toplaag

    – een vloer met een kunststof toplaag

     

    Daarbij spelen een aantal overwegingen:

    – wordt het materiaal snel lelijk

    – is het schoon te houden

    – voelt het comfortabel aan en biedt het anti-slip ?

    – wat is de prijs.

    Alles overwegend leek mij een vloer van Bruijnzeel multiplex in epoxy met kunststof toplaag de beste keus. En bij het uitwerken van die keus was het forum me behulpzaam. Arno liet me weten dat er not bene bij mij in het dorp een iemand is die kunststof bootvloeren levert in teak-look. Voor mij erg onverwacht. Mook heeft afgezien van de Maas en een jachthaven vol comfortcontainers geen enkele relatie met watersport. Ik moet voor watersport altijd ver weg.

    Mook dus, op aanraden van Arno. Boatrestyle.nl. Achter boatrestyle.nl zit een buitengewoon behulpzame ondernemer, Bram Krijnen. Hij maakt van  stroken PVC in teak look vloeren. De eerste keer dat ik Bram opzocht was hij bezig met het maken van een dek voor een zeilboot van ca 25 meter. Maar Bram bekleedt even graag tafelbladen van een meter, kuipbanken, zwemplateaus. Of dus een ook een kajuitvloer van een IF. Het materiaal lekker aan blote voeten, kan schoongemaakt worden met hogedrukspuit en geeft goed anti-slip. Als teak dus, maar dan gemakkelijker en goedkoper.

    De stroken PVC zijn 5mm dik, stroken teaklook zijn 45 mm breed en tussen de stroken zit een zwarte of naar keus witte naad; ook van PCV. Breedte wordt gemaakt door de stroken aan elkaar te smelten, overbodig materiaal weg te snijden en daarna te schuren. Normaal gesproken levert Bram alleen inclusief montage. Maar hij vertrouwde mijn handigheid en vond dat er bij een oppervlak van een IF-vloer ook weinig mis kon gaan. De levering bestaat uit een opppervlakt, net genoeg voor de vloer en daarbij primer, lijm en gereedschap om eea aan te brengen.

    Het leek me leuk om deze mogelijkheid te delen. Het kan materiaal kan ook op de kuipbanken, kuipvloer of dek. Zelf denk ik daar niet over, maar wellicht is er iemand op zoek naar zoiets.

    Hieronder een paar foto’s:

    1 detail van materiaal dat ik heb gekozen

    2 het pakket waarmee ik aan de slag ben gegaan

    3 primer van de professional

    4 lijm van de professional

    5 de werkplaats, hier het dek van een grote comfortcontainer in aanbouw

    detail van gekozen materiaal

    detail van gekozen meteriaal. Witte naden zijn ook mogelijk. er kunnen veel kleurstelling van hout worden geleverd

     

    Hiermee ga ik aan de slag

    Hiermee ga ik aan de slag

     

    Primer. komt op PVC en op hout/epoxy

    Primer van de professional

    lijm van de professional

    Lijm van de professional; Bostik

    De werkplaats van Boatrestyle.nl

    Werkplaats van Boatrestyle.nl

     

    Ik ben zelf verrast over de look en feel in combinatie met robustheid. Alternatief voor mij was een multiplex vloer met teakhouten toplaag. Maar dit is duur, zeker als je een hele plaat moet kopen voor zo’n klein vloertje. En daarbij lijkt een echte teak toplaag me gevoelig voor beschadiging (het is dun) en gevoelig voor vuil.

    Hans ten Cate

    06 3313 2103

    Anoniem
    Inactief
    Aantal berichten: 187

    Goede tip, sta ook op het punt van het opknappen van ons kajuitvloertje!
    Het spul heeft we een beetje weg van flexiteek?

    Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 132

    Ik ken zelf Flexiteak niet. Heb gehoord dat het wat dunner is. Ben verder niet meer gaan zoeken toen ik door Arno een leverancier bij mij in het dorp vond. Dit materiaal laat zich als teak modelleren. Latten langs de kanten, hoekstukken, randen langs kuipbanken of tafelbladen, alles wat je met teak kunt maken kan ook met dit materiaal. Omdat onze kuipvloeren erg klein zijn heb ik ervoor gekozen om het gewoon recht-toe-recht-aan te houden.

    Groet, Hans ten Cate
    06 3313 2103

    Paul van den Hoek
    Deelnemer
    Aantal berichten: 26

    Ziet er goed uit Hans! Ik wil zelf ook mijn kajuitvloer vervangen.
    Is het spul flexibel, zodat je om randen heen kan buigen (voor de losse luiken).
    Laat jij het flexiteak doorlopen een stukje onder de kastjes?

    Groet,
    Paul

    Hans ten Cate
    Deelnemer
    Aantal berichten: 132

    Paul,

    Het materiaal is behoorlijk flexibel mits het warm genoeg is. Bij kamertemperatuur kan ik het gewoon oprollen. Zie bijgaande foto.
    Het is niet zo flexibel dat het het om haakse randen heen kunt buigen; bij hoeken moet er gesneden worden. De naad dan ontstaat kun je met een heteluchtfohn (wel een goede temperatuurgeregelde) en lasstaven opvullen. Met een mes en schuurpapier afwerken maakt dat je zou zweren dat er teak-balken waren gebruikt. Bram Krijnen van Boatrestyle heeft helaas geen voorbeelden permateak om hoeken op zijn site staan, maar ik het banken en tafelbladen gezien waarvan je zou zweren dat het massief teak is.

    Hij gebruikt een vergelijkbare fohn als die ik ooit gebruikt heb om mijn PE-kayak van Hobiecat te repareren: https://www.bosch-professional.com/nl/nl/products/ghg-20-60-06012A6400, en dan met een opzetstuk om PE-lassen te maken. Van zo’n fohn kun je goed de temperatuur instellen, zodat het te lassen materiaal wel smelt, maar niet verbrandt.

    Ik heb ervoor gekozen om de romp met de witte bekleding zichbaar te houden; bekleed dus niet de romp met Permateak, maar dat zou prima tot onder de kasten en banken kunnen gelet op de flexibiliteit. Het lijkt me wel een hele puzzel om dan de naden op een logische manier neer te leggen. Wanneer je een rechte strook op een gekromd vlak legt zal de naad niet recht meer lopen. Ik meen dat ik wel eens ergens een foto heb gezien van iemand die zowel romp als vloerdelen had bekleed en waar dat goed gelukt was. Maar ik weet niet meer waar.

    Groet, Hans ten Cate

    06 3313 2103

    Arno Roelofs
    Deelnemer
    Aantal berichten: 70

    Hoi Hans,

    Volledig eens met wat Hans hierover schrijft, spul is wel flexibel maar te dik om er een hoek mee om te gaan. Wel is de kopse kant stabiel,dik en mooi genoeg om gewoon in het zicht te laten zoals bij echt hout/teak, je ziet geen verchil.

    Tot onder de banken is een hele uitdaging om dat netjes te krijgen, zelf heb ik eerst een frame gemaakt waar de vloerplaten weer in liggen, en het geheel strak gemaakt met epoxy plamuur en daarna geschilderd.

    Arno Roelofs
    Deelnemer
    Aantal berichten: 70

    Groetjes van Arno

     

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.